V dveh tednih pešci storili skoraj 2000 prekrškov

Med drugo letošnjo preventivno akcijo za večjo varnost pešcev, ki je potekala od 3. do 16. oktobra, so policisti obravnavali 2228 kršitev, od tega so jih kar 1988 zakrivili pešci sami. Vozniki največkrat izsiljujejo prednost na prehodu za pešce, pešci pa prepogosto ne upoštevajo rdeče luči, nepravilno prečkajo cesto, hodijo po nepravilni strani in so neustrezno osvetljeni.

Pešci so jeseni in pozimi med najbolj izpostavljenimi in ogroženimi 
udeleženci v prometu.
Pešci so jeseni in pozimi med najbolj izpostavljenimi in ogroženimi udeleženci v prometu. 

SLOVENIJA > Tudi drugi del letošnje nacionalne preventivne akcije za večjo varnost pešcev Bodi viden, bodi (pre)viden, v okviru katere so poostreno preverjali spoštovanje predpisov pri pešcih in pri voznikih vozil, so policisti izvedli skupaj z Agencijo za varnost prometa (AVP).

Kot ugotavljajo, je hoja za človeka najbolj naravna oblika gibanja, pešci pa so najpogostejši in tudi najbolj ranljivi udeleženci v prometu. “Slovenske ceste vsako leto zahtevajo smrtne žrtve in hudo poškodovane tudi med pešci, zato je zavedanje, kako se obnašati v vlogi pešca, da bomo varni, še kako pomembno,” poudarjajo na AVP.

9

pešcev je letos umrlo na slovenskih cestah

V času preventivne akcije za večjo varnost pešcev, ki je potekala od 3. do 16. oktobra, so policisti obravnavali 2228 kršitev. Med njimi je bilo 240 kršitev takšnih, ki bi lahko ogrozile varnost pešcev. Povzročili so jih voznikih vozil. Po statistiki policije sodeč so kar 1988 kršitev zakrivili pešci sami, kar po njihovih izračunih predstavlja 89,2 odstotka vseh kršitev, ki so jih obravnavali med preventivno akcijo. Policist so od 2228 ugotovljenih primerov kršitev opozorili 1624 kršiteljev, ostale pa oglobili.

Vozniki motornih koles največkrat izsiljujejo prednost na prehodu za pešce, pešci pa največkrat ne upoštevajo rdeče luči, nepravilno prečkajo cesto, hodijo po nepravilni strani in so neprimerno osvetljeni. “Več kot 90 odstotkov pešcev v temi ne uporablja odsevnikov,” še ugotavljajo na AVP. V ospredju letošnje kampanje je bilo zato spodbujanje rabe odsevnih teles.

Na generalni policijski upravi so pojasnili, da je letos v prometnih nesrečah umrlo devet pešcev, od tega na območju koprske policijske uprave en pešec, na območju novogoriške policijske uprave pa ni bilo smrtnih žrtev med pešci.

Ker sodijo pešci med najbolj ranljive skupine prometnih udeležencev, policisti znova opozarjajo, naj bodo pešci (pre)vidni in naj poskrbijo za svojo varnost. Voznikom pa sporočajo, naj pazijo na pešce, saj so jeseni in pozimi med najbolj izpostavljenimi in ogroženimi udeleženci v prometu.


Najbolj brano