Kandidat Levice za koprskega župana je Alan Medveš

Stranka Levica bo v Kopru zdajšnjega župana Aleša Bržana izzvala z Alanom Medvešom, ki se je za ta položaj potegoval že leta 2018. Če so v Levici kritike takrat namenjali Borisu Popoviču, pa do njegovega naslednika niso nič manj prizanesljivi. “Bržan ni izpolnil pričakovanj, zaradi katerih smo mu v drugem krogu volitev namenili našo podporo,” je jasen Medveš.

Alan Medveš  Foto: Nataša Hlaj
Alan Medveš  Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Izpostavlja odnos do nekaterih vprašanj, problemov in vsebin, ki je po njegovem prepričanju kljub spremembi na županskem položaju ostal enak.

V boj proti klientelizmu

Alan Medveš napoveduje, da se bodo borili proti “dolgoletni praksi klientelizma”, ljudem bodo omogočili boljše sodelovanje pri odločitvah, ki vplivajo na vsakodnevno življenje, poskrbeli bodo za večjo vpetost italijanske narodne skupnosti v lokalnem okolju ter si prizadevali za transparentno poslovanje javnih podjetij.

Na seznam prioritet Medveš uvršča boj za pravice najšibkejših in delavcev ter zavzemanje za razvoj kulture v mestu, ki “caplja za športom in drugimi dejavnostmi”. Pravi, da bodo vzpostavili verigo prehranske samooskrbe, prizadevali si bodo za zagotovitev učinkovite oskrbe z vodo, Luki Koper pa bi zagotovili ekološko in socialno vzdržen razvoj. “Vse napore bomo vložili v to, da bo občina delovala po meri ljudi,” pravi županski kandidat.

Prioriteti: stanovanja in zdravstveni center

Najprej bi se posvetil gradnji stanovanj za mlade, za kar bi bilo treba po njegovem mnenju reformirati javni občinski stanovanjski sklad. Že zastavljene projekte bi nadaljeval. Prepričan je, da je občina s prodajo nepremičnin zapravila veliko priložnosti na tem področju.

Prav tako pomemben projekt je gradnja sodobnega zdravstvenega doma, v katerem bi bile vse storitve dostopne na enem mestu, kar pa ne pomeni, da bi zapirali zdajšnje ambulante.

Poslanec Levice Matej Vatovec, ki je tudi na seznamu kandidatov za koprski občinski svet, opozarja, da občina Koper najmanj zadnjih dvajset let ne deluje kot skupnost. “Tudi v zadnjem mandatu je bilo premalo posluha za pobude občanov,” meni.

Medveš in ekipa lokalnega odbora Levice menijo, da je v mestu preveč gradenj namenjenih parkiriščem in opozarjajo, da je sekanje dreves za potrebe investitorjev nedopustno. Prepričani so, da je to področje mogoče urediti s sprejemom ustreznih prostorskih dokumentov, predvsem pa najpomembnejšega, občinskega prostorskega dokumenta.


Najbolj brano