Vandali v Sežani uničujejo javno opremo

V Sežani so objestneži uničevali klopi in koše za smeti, počečkali so zidove in prometne znake, prizanesli pa niso niti drevesom. Porast vandalizma in medvrstniškega nasilja v zadnjem času zaznavajo tudi sežanski policisti, ki so letos prejeli štiri prijave vandalizma.

Vandalizem ruši občutek varnosti, opozarjajo na občini.
Vandalizem ruši občutek varnosti, opozarjajo na občini. 

SEŽANA > “V Sežani se skoraj na vsakem koraku lahko srečamo z namernimi poškodbami javne in tudi tuje lastnine ter nepravilno odloženimi odpadki. Ali je to res Sežana, kakršno si želimo?” so pred dnevi opozorili na spletni strani sežanske občine in priložili fotografije poškodovane in počečkane urbane opreme, klopi, košev za smeti, prometnih znakov, obvestilnih tabel, ekoloških otokov in druge javne infrastrukture, ki so si jo privoščili objestneži.

Ti niso prizanesli niti drevesom, parkom, transformatorskim postajam, zidovom in celo objektom oziroma elementom kulturne dediščine v mestnem jedru, okolici šole, v parku Stari grad, spominskem parku, na območju Živega muzeja Krasa in številnih drugih lokacijah.

Policisti prejeli štiri obvestila o vandalizmu

“V zadnjem času so policisti zaznali povečano število kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari, prekrškov s področja vandalizma in medvrstniškega nasilja še na območju športnega igrišča v Sežani, predvsem v popoldansko večernem času. Policisti na vseh teh lokacijah opravljajo dnevne kontrole,” so sporočili s koprske policijske uprave in dodali, da so na policijski postaji Sežana letos prejeli štiri obvestila o vandalizmu, ki so jih “obravnavali v skladu z zakonodajo”.

Sežanski policisti so se na temo vandalizma v občini sicer že marca sestali s predstavniki občine, redarstva, Zavoda za šport ter srednje in osnovne šole v Sežani. Opravili so tudi več razgovorov v zvezi z zadrževanjem mladostnikov na avtobusnem postajališču in na železniški postaji ter se dogovorili glede ukrepov za preprečevanje vandalizma na nogometnih tekmah. Kot še poudarjajo, bodo s kontrolami območja igrišča in drugih krajev, kjer je v preteklosti že prihajalo do vandalizma, nadaljevali.

“Zavedati se moramo, da vandalizem škodljivo vpliva na vsakdanje življenje, na naše medsebojne odnose in ruši občutek varnosti. Prav tako je za vsako uspešno odpravo posledic vandalizma treba nameniti sredstva iz občinskega proračuna, v katerega prispevamo vsi, pa bi ta sredstva sicer lahko namenili za zadovoljenje drugih potreb občanov,” še opozarjajo na sežanski občini, kjer občane pozivajo, naj vandalizem in kršitelje prijavijo policiji.


Najbolj brano