V vrtcih in šolah cingljajo kovančki upanja za Urbana

Medtem ko znanstveniki v Avstraliji razvijajo gensko terapijo za malega Urbana Miroševiča in vse ostale otroke po svetu, ki jih je prizadel sindrom CTNNB1, njegovi starši s pomočjo koprskega društva Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki še naprej zbirajo denar zanjo. V letu in pol so uspeli zbrati že več kot 1,3 milijona evrov, do končnega zneska manjka nekaj več kot 600 tisočakov. Pot do cilja tlakujejo z novo dobrodelno akcijo, ki so jo zagnali v Tednu otroka.

Akciji Otroci za otroke se je pridružila že večina šol in vrtcev v 
slovenski Istri pa tudi nekatere z drugih koncev Slovenije. Foto: Arhiv Palčice Pomagalčice
Akciji Otroci za otroke se je pridružila že večina šol in vrtcev v slovenski Istri pa tudi nekatere z drugih koncev Slovenije. Foto: Arhiv Palčice Pomagalčice

ISTRA > Otroci za otroke. Tako so Palčica Larisa Štoka in njena dobrodelna škratovska ekipa poimenovali projekt (njegova ambasadorka je podpredsednica državnega zbora Meira Hot), ki so se mu že pridružili številni vrtci, osnovne in srednje šole v slovenski Istri in širše ter tudi Univerza na Primorskem.

V posameznih oddelkih v posebnih lončkih zbirajo kovančke po en evro, ki jih bodo namenili za plačilo drage genske terapije za UrbanaMiroševiča. Ta naj bi bila do marca pripravljena za klinično študijo.

Matic Štemberger

dijak 3. Ag Srednje tehniške šole Koper

“Medsebojna pomoč je vrednota, ki našo šolo spremlja že od nekdaj. Vedno se nam obrestuje - včasih tudi kot občutek, da smo nekaj naredili prav in smo lahko ponosni nase!”

“V obalnih mestih in v zaledju so z nami v tem dobrodelnem objemu že skoraj vsi vrtci in šole, se nam pa iz dneva v dan pridružujejo tudi izobraževalne ustanove iz drugih koncev Slovenije,” je odličnega odziva vesela predsednica društva Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki Larisa Štoka, ki je tudi staršem sodelujočih otrok hvaležna za podporo.

Kris Zudich po zaslugi dobrodelne akcije danes živi aktivno in srečno življenje. Zdaj potrebuje pomoč njegov prijatelj Urban. Foto: Arhiv Palčice Pomagalčice

Pošlji SRECA ali SRECA5 na 1919.

“Rad bi mamici rekel, da jo ima rad”

V vrtcih vzgojiteljice otrokom predstavijo Urbana tudi tako, da jim preberejo pismo njegovega prijatelja KrisaZudicha, ki po zaslugi odmevne dobrodelne akcije izpred treh let danes lahko obiskuje vrtec, vozi tricikel ter govori in živi tako, kot mali fantek mora, aktivno in srečno. Po Krisu je Palčica z zbranim denarjem pomagala že več kot 100 hudo bolnim otrokom, katerih starši sami ne zmorejo kriti nujno potrebnih samoplačniški terapij. “Zdaj nas potrebuje mali Urban. Ljubkovalno ga kličemo Ban. Ta radoživ, svetlolas in modrooki triletni 'smejko' ima redko gensko okvaro CTNNB1, zaradi katere ne more ne govoriti, ne hoditi, pa bi rad. Rad bi tekal, brcal žogo, se naučil voziti kolo, predvsem pa bi rad mamici rekel, da jo ima rad,” o dečku, ki ga je v zadnjem letu in pol spoznala že vsa Slovenija, pove Larisa Štoka.

Med ustanovami, ki so se pridružile novi akciji, je tudi Srednja tehniška šola Koper, kjer so dijaki pri praktičnem pouku izdelali prav posebno skrinjico za zbiranje kovančkov. Star motorni rezervoar, ki ga je podarilo podjetje Motos, sta v dobrodelni “šparovček” preoblikovala učitelja praktičnega pouka Nedjan Kastelic in Marko Rihter.

Na STŠ Koper kovančke za Urbana zbirajo v posebni skrinjici, ki so jo izdelali iz starega motornega rezervoarja. Na fotografiji je dijak Matic Štemberger s poslovno sekretarko Majo Poljak in svetovalno delavko Danijelo Jelisavac. Foto: Arhiv STŠ Koper

Medsebojna pomoč se vedno obrestuje

O tem, zakaj so se brez pomislekov pridružili akciji, je dijak 3. Ag Matic Štemberger zapisal: “Zrno na zrno - pogača, kamen na kamen - palača. Več kot je kamnov, večja je lahko palača. Vsak prispevek je torej pomemben! Medsebojna pomoč je vrednota, ki našo šolo spremlja že od nekdaj. Vedno se nam obrestuje - včasih tudi kot občutek, da smo nekaj naredili prav in smo lahko ponosni nase!”

Tako kot STŠ-jevci so lončke za kovančke (pa tudi plakate in druge izdelke na temo dobrodelnosti in sočutja) sami izdelali tudi v številnih vrtčevskih oddelkih in tako izkazali svojo domiselnost in ustvarjalnost. “Odziv je zelo dober. Veseli smo, ker tako vzgajamo otroke, da so strpni, sočutni, dobrodelni, znajo razumeti stiske drugih, sprejemati drugačnost,” pravi Alenka Rušt, ravnateljica Vrtca Koper, kjer že od Krisove akcije dalje sodelujejo s Palčico pomagalčico in podpirajo njene akcije.

Po novem Palčica lahko sprejema tudi odstotek dohodnine

“En evro se zdi malo, a vsak kovanček šteje. Samo na moji šoli je 700 otrok, če jih 500 prispeva po en kovanček, je to že 500 evrov,” v uspeh ne dvomi Larisa Štoka, sicer učiteljica na OŠ Antona Ukmarja. V Tednu otroka so odprli tudi novo geslo za dobrodelna SMS sporočila, namenjena Urbanu, ki se glasi SRECA ali SRECA5 na 1919.

Na pomoč so poklicali tudi glasbene ustvarjalce, ki lahko - tako kot je to nedavno storila Ditka na svojem koprskem nastopu - pozovejo občinstvo k darovanju. Odkar je društvo Palčica Pomagalčica dopolnilo tri leta, pa lahko prejema tudi procent dohodnine, ki jim ga lahko namenijo davčni zavezanci.


Najbolj brano