Pod Tonovcovim gradom popolne zapore z vmesnimi sprostitvami prometa

Direkcija za infrastrukturo uvaja od ponedeljka popolno zaporo prometa na cesti pod Tonovcovim gradom. Občasno jo bodo odpirali predvsem zaradi tovornjakov, ki ne morejo voziti po urejeni, a ozki začasni obvoznici mimo kampa Lazar.

Začasna obvozna cesta je urejena, a za tovornjake je preozka.  Foto: Neva Blazetič
Začasna obvozna cesta je urejena, a za tovornjake je preozka.  Foto: Neva Blazetič

KOBARID > Na cesti v kobariških klancih bodo po obsežnih pripravljalnih delih v ponedeljek začeli s posegi. Zaradi zahtevnega terena in obsežnosti dela so nujne popolne zapore nujne. Za osebni promet so uredili 3,4 kilometra dolg obvoz mimo kampa Lazar. Ta cesta bo pozneje služila za dostop do kampa, od kampa naprej proti Trnovemu ob Soči bo namenjena le kolesarjem in pešcem.

Največji izziv je tovorni promet, za katerega je obvoz preozek. Po več usklajevanjih med direkcijo, občinama Kobarid in Bovec in podjetji, predvsem Mahle Bovec in TKK Srpenica, so našli rešitev. Da bi čim manj ogrožali poslovanje, bodo za ves promet, predvsem pa za daljše tovornjake, cesto občasno odpirali za več dni. S tem bodo tovornjakom prihranili dolg obvoz prek mejnih prehodov Predel, Učja in Robič. Številni dobavitelji so že povedali, da z velikimi vozili ne bodo vozili po strmih in ozkih cestah prek Učje in Predela.

Za avte, kombije, krajše avtobuse in krajše tovornjake bo zagotovljen obvoz pod posebnim režimom s polovično zaporo s semaforjem po lokalni obvozni cesti od industrijske cone pri Kobaridu, mimo Napoleonovega mostu in naprej mimo kampa Lazar do Trnovega ob Soči in obratno.

Na državni cesti pa bodo pet tednov po štiri dni cesto odprli z enosmernim izmeničnim prometom. Popolna zapora z vmesnimi sprostitvami bo po zdajšnjih napovedih trajala do 23. januarja.

Direkcija za infrastrukturo je v preteklosti že obnovila tri odseke ceste v kobariških klancih, zgradili so galerijo. Tokrat bodo posegi najbolj zahtevni. Prenovili bodo 620 metrov ceste, zgradili 80 metrov dolg viadukt, ki se bo raztezal 25 metrov nad sotesko. Zgradili bodo še deset podpornih k0nstrukcij. Na brežine so že namestili lovilne mreže in s tem cesto zavarovali pred padajočim kamenjem. 8,5 milijona evrov vredna dela naj bi končali junija 2023.


Najbolj brano