Mattarella začel posvetovanja o novi italijanski vladi

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je danes začel formalna posvetovanja o novi vladi. Po pričakovanjih bo že v petek mandat za sestavo vlade podelil Giorgi Meloni, vodji Bratov Italije, ki so zmagali na volitvah 25. septembra.

Sergio Mattarella Foto: Xinhua
Sergio Mattarella Foto: Xinhua

RIM > Glede na to, da ima desni pol - poleg postfašističnih Bratov Italije sta v njem še desna Liga in desnosredinska Naprej Italija - v obeh domovih parlamenta absolutno večino, so pogovori na Kvirinalu bolj ali manj formalnost.

Prva sta bila vabljena na pogovor predsednika senata in poslanske zbornice Ignazio La Russa in Lorenzo Fontana, nato se bodo zvrstili predstavniki vseh poslanskih skupin v parlamentu.

Pogovori se bodo končali v petek dopoldne, ko bodo k predsedniku prišli vodje strank desnega pola Giorgia Meloni, Matteo Salvini in Silvio Berlusconi.

Mattarella naj bi po napovedih v petek popoldne, ko se dosedanji premier Mario Draghi vrne z vrha EU v Bruslju, Melonijevi podelil mandat za sestavo nove vlade. Nova vlada, ki jo bo prvič v italijanski zgodovini vodila ženska, bi lahko prisegla že konec tedna.

Sestavljanje nove vlade sicer ni minilo brez težav. Salvini in Berlusconi, katerih stranki sta na volitvah dobili precej manj glasov kot Bratje Italije, sta si skušala izboriti čim boljše položaje, Meloni pa je bila precej nepopustljiva.

Po poročanju medijev sestava vlade še ni dokončana. Menda še vedno ni znano, kdo bo zasedel položaj ministra za pravosodje. Berlusconi želi na tem mestu videti nekdanjo vodjo senata Mario Elisabetto Casellati, vendar bi Meloni na ministrstvu za pravosodje raje imela predstavnika svoje stranke, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V zadnjih dneh pa so oblikovanje vlade zasenčile Berlusconijeve izjave o obnovitvi prijateljstva z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Giorgia Meloni je v odziv nanje sporočila, da namerava njena vlada vztrajati pri dosedanji politiki do Rusije in da bo še naprej odločno podpirala Ukrajino. "Nameravam voditi vlado, katere zunanjepolitična usmeritev bo jasna in nesporna," je zapisala v sredo zvečer.

Poudarila je, da je Italija del Evrope in atlantskega zavezništva. "Kdor se s tem ne strinja, ne bo mogel sodelovati v vladi, celo za ceno, da vlade ne bomo sestavili," je dodala.

Berlusconi pa je v sredo sporočil, da se "njegovo osebno in politično stališče ne razlikuje od stališča italijanske vlade in EU" glede Ukrajine.


Najbolj brano