Kras v realizmu in abstrakciji

Letošnji likovni ekstempore Kras, ki ga je že četrto leto priredilo sežansko Kulturno društvo Kras pod vodstvom predsednice Erne Kopše, tokrat v sodelovanju s Kobilarno Lipica, je privabil 50 likovnih ustvarjalcev in 17 mladih.

  Predsednica žirije Anamarija Stibilj Šajn (druga z leve) in nagrajenci (z leve): Rado Oketič,  Mirjana Matič, Slavica Oplanić in Natalija Berezina Foto: Olga Knez
Predsednica žirije Anamarija Stibilj Šajn (druga z leve) in nagrajenci (z leve): Rado Oketič, Mirjana Matič, Slavica Oplanić in Natalija Berezina Foto: Olga Knez

LIPICA > Zbrane sta nedavno v lipiškem hotelu Maestoso na odprtju razstave nagovorila sežanski župan David Škabar in vodja turizma lipiške kobilarne Toni Klančič. Predsednica strokovne žirije, umetnostna zgodovinarka Anamarija Stibilj Šajn, je poudarila, da je kraški ekstempore v štirih letih pridobil na kakovosti in mednarodni prepoznavnosti. Udeležili so se ga tudi avtorji iz sosednjih držav: “Likovniki so ustvarjali v realističnem slogu in se dotaknili abstrakcije. Oddali so različne tehnike: olje na platno, akvarel, kolaž, skulpture ... Predstavili so zanimive poglede na kraško arhitekturo in Kras. Obe temi sta bili velik izziv, da se podajo tudi v domišljijske sfere in oblikujejo motive Krasa nad in pod zemljo.”

Žirija, ki sta jo sestavljala še Saša Bučan in Samo Onič, je podelila tri nagrade. Prejeli so jih akvarelist in ilustrator Radko Oketič iz Dan pri Sežani za sliko Žarek, keramičarka Ana Hanzel iz Sežane za skulpturo Pod površjem in Slavica Oplanić iz Novigrada za Veduto Štanjela. Dajana Čok, Jana Štok, Mira Resnik, Duša Jesih in Jur Samec so izstopali s svojo odličnostjo, nagrade jim je podelila predsednica sežanskih likovnikov Erna Kopše. Posebno nagrado je prejela Natalija Berezina. Nagrade sta prispevali podjetji Art Ljubljana in Pršutarna Kras Šepulje. Predstavnik kobilarne Toni Klančič je podelil odkupno nagrado v vrednosti 500 evrov bruto za sliko Sončen dan Mirjani Matić iz hrvaške Istre.

Ob kvartetu pozavn sežanske glasbene šole s prof. Ivom Bašičem in ob Brecljevi pesmi Ta stol je nastopila mlada in nadobudna sežanska plesalka Ajda Fabjan, ki zaključuje akademijo za ples. Razstava slik, prispelih na ekstempore, bo v Lipici na ogled do začetka januarja, od 9. januarja do 7. februarja pa v sežanskem Kosovelovem domu.  


Najbolj brano