Biosferno območje Kras prvič praznuje svoj dan

V Parku Škocjanske jame bodo jutri obeležili Svetovni dan biosfernih območij. Prebivalci Biosfernega območja Kras, varuhi njegove narave in dediščine, pridelovalci njegovih dobrot in ustvarjalci navdihujočih zgodb bodo svoj dan praznovali prvič s pestrim programom.

Osrednji del biosfernega območja Kras se razprostira nad podzemnim sistemom Škocjanskih jam. Foto: Tomaž Zorman
Osrednji del biosfernega območja Kras se razprostira nad podzemnim sistemom Škocjanskih jam. Foto: Tomaž Zorman

MATAVUN > Ob 9. uri bo z izhodišča v sprejemnem centru parka v Matavunu krenil pohod po soteski Reke z vodniki Planinskega društva Sežana, ob 10. se bo začela kolesarska tura z lastnimi kolesi po Biosfernem območju Kras z vodnikoma SloAktive, ob 10.30 bo pohod po osrčju Biosfernega območja z naravovarstvenimi nadzorniki Parka Škocjanske jame. V sprejemnem centru bo na voljo tudi ponudba pridelkov in izdelkov iz biosfernega območja, kraško-brkinski kulinarični kotiček, čitalnica na kraški gmajni in različne delavnice. Ob 18. bo akustični koncert Ante Upedanten Bande. Unesco je sklep o vključitvi Krasa kot Biosferno območje Kras v mednarodni program Unesco Človek in biosfera (Unesco MAB) sprejel leta 2004. Osrednji del biosfernega območja Kras se razprostira nad podzemnim sistemom Škocjanskih jam, ki so od leta 186 vpisane na seznam svetovne dediščine Unesco, in meri 401 hektar. Ne le jame, ki so naravni pojav izjemne svetovne vrednosti, biosferno območje Kras zaznamujejo tudi izjemna biodiverziteta, zgodovina raziskovanja jam in bogata arheološka dediščina. Na širšem območju pa ni mogoče prezrti obsežnih gozdov na območju Snežnika. Tu se nahaja gozdni rezervat Snežnik z bukovimi gozdovi, ki je vpisan na seznam naravne dediščine Unesco.

Svetovna mreža biosfernih območij danes šteje že več kot 700 biosfernih območij, ki uresničujejo cilje na področju varovanja biotske pestrosti, ohranjanja kulturne dediščine, razvijanja trajnostnega razvoja, izobraževanja bodočih nosilcev upravljanja območja in učinkovitega usmerjanja obiska. V Sloveniji so del svetovne mreže Unesco MAB poleg Krasa tudi biosferna območja Julijske Alpe, Kozjansko in Obsotelje ter Mura, ki letos prvič skupaj praznujejo dan biosfernih območij.

Več informacij o dogodku in prijavah na vodene ture je na voljo na Fb profilu Parka Škocjanske jame.


Najbolj brano