V Pivki se obeta gradnja 43 tržnih in 50 neprofitnih stanovanj

V Pivki se obetata dve novi stanovanjski gradnji. V začetku prihodnjega leta bo podjetje Intech gradnje ob Radohovski poti začelo graditi tri stolpiče s 43 tržnimi stanovanji. Še 50 neprofitnih stanovanj pa namerava občina do leta 2026 zgraditi skupaj z republiškim stanovanjskim skladom.

Za zdravstveno postajo in Mercatorjem namerava občina skupaj s stanovanjskim skladom  zgraditi dva stolpiča s 50 neprofitnimi stanovanji.  Foto: Arhiv Občine Pivka
Za zdravstveno postajo in Mercatorjem namerava občina skupaj s stanovanjskim skladom zgraditi dva stolpiča s 50 neprofitnimi stanovanji.  Foto: Arhiv Občine Pivka

PIVKA > Gradnja nove stanovanjske soseske Trojica ob Radohovski poti v Pivki se bo predvidoma začela februarja prihodnje leto, stanovanja pa naj bi bila zgrajena do avgusta 2024, so na predstavitvi novogradenj v Krpanovem domu povedali predstavniki investitorja, podjetja Intech gradnje iz Sežane, ki nova stanovanja gradi še v Ajdovščini in v soseski Brinje na Kozini, kmalu pa naj bi začeli tudi z gradnjo treh blokov na Volaričevi ulici v Postojni.

Okrog 5000 kvadratnih metrov zazidljivih zemljišč v bližini železniške postaje nasproti gostilne Ka-ra v Pivki je sicer od občine že pred leti prav z namenom stanovanjske gradnje odkupila družba Kolektor CPG, občina pa je lani začela s postopkom spremembe občinskega prostorskega načrta (OPN), ki je pogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja. “Sprejem OPN je v zaključni fazi. Trenutno čakamo le še na soglasje ministrstva za infrastrukturo,” je povedal župan Robert Smrdelj. Investitorji sicer pričakujejo, da bo gradbeno dovoljenje izdano že v začetku leta.

43

tržnih stanovanj namerava podjetje Intech gradnje v Pivki zgraditi do avgusta 2024

V treh trinadstropnih stolpičih bodo ponudili 43 stanovanj v velikosti 40, 56 in 90 kvadratnih metrov, od tega bodo tri namenjena gibalno oviranim osebam. Pritlična stanovanja bodo imela tudi atrije, v vseh pa bodo namesto balkonov lože. Soseska bo imela svoje igrišče, pešpoti in parkirišča.

Za kvadratni meter površine bo predvidoma treba odšteti 1950 evrov brez ddv, sicer pa bodo cene dvo, dvo in pol ter štirisobnih stanovanj odvisne tudi od lege in števila parkirnih mest. “Cene so glede na lokacijo, ki je privlačna tudi za kupce iz slovenske Istre in osrednje Slovenije, precej ugodne, zato pričakujemo, da bodo stanovanja dokaj hitro prodana,” je povedal Boris Kaluža iz postojnske nepremičninske agencije Land, ki bo skrbela za prodajo.

Do leta 2026 še 50 neprofitnih stanovanj

Nedaleč stran čez Kolodvorsko cesto za zdravstveno postajo in Mercatorjem pa namerava občina skupaj z republiškim stanovanjskim skladom do leta 2026 zgraditi še dva stolpiča s šestimi etažami, v katerih bo skupaj približno 50 neprofitnih stanovanj. Strukturo in velikost stanovanj bodo prilagodili potrebam občanov, ki jih k podajanju mnenja vabijo z anketo na spletni strani. Bodo pa v sklopu gradnje poleg igrišča, pešpoti in 75 novih parkirišč za stanovalce uredili tudi 40 parkirnih mest za potrebe zdravstvene postaje in sosednjega stanovanjskega bloka.

Občina bo za to območje morala sprejeti nov OPPN, saj je bila lokacija prvotno namenjena gradnji doma starejših občanov. Večino denarja za sedem milijonov evrov težko naložbo naj bi sicer prispeval sklad, četrtino pa občina, ki bo z gradnjo podvojila število neprofitnih stanovanj. “Glede na to, da je od zadnje novogradnje v Pivki minilo že 20 let, so za nadaljnji razvoj občine nova stanovanja nujna,” je še dejal Smrdelj in dodal, da občino v bodoče čaka še gradnja oskrbovanih stanovanj.


Najbolj brano