Ubald Vrabec: njegova glasba, njegov čas

Odsek za zgodovino in etnografijo Narodne in študijske knjižnice Trst in Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru soustvarjata dvojezično dokumentarno razstavo Ubald Vrabec: njegova glasba, njegov čas, ki bo na ogled od 11. novembra v vhodni veži Slovenskega stalnega gledališča. Avtorji razstave so Gabriela Caharija in Štefan Čok ter Gorazd Bajc.

Ubald Vrabec je osebnost, ki je  paradigmatično zaznamovala 
tržaški kulturni prostor v prejšnjem stoletju. Foto: arhiv OZE NŠK
Ubald Vrabec je osebnost, ki je paradigmatično zaznamovala tržaški kulturni prostor v prejšnjem stoletju. Foto: arhiv OZE NŠK

Sezona se bo tako odprla s predstavo, ki govori o zborih in s poklonom človeku in umetniku, ki je močno zaznamoval zgodovino zborovske glasbe tako na Tržaškem kot tudi širše. Jubilejna razstava ob 30. obletnici smrti skladatelja Ubalda Vrabca prikazuje njegovo glasbeno in družbeno-politično delovanje v zgodovinskem kontekstu in ima širši pomen, saj je njegova življenjska zgodba za primorski prostor tudi paradigmatična.

Kot mnogi drugi primorski Slovenci, ki so prestali izseljenstvo, fašizem in nacizem, je živel na obmejnem območju in ga stalno bogatil, hkrati pa je presegal ozke meje lokalnosti. Violino je študiral najprej v Trstu in v Bologni, nakar se je odselil v Argentino, kjer je vodil zbore slovenskih pevskih društev. Na povabilo prof. Vasilija Mirka se je nato vrnil v Evropo: v Mariboru je vodil razne zbore in poučeval na Glasbeni matici, kjer je bil za krajše obdobje tudi njen ravnatelj. Leta 1941 se je Vrabec vrnil v Trst, kjer se je leto kasneje pridružil Osvobodilni fronti. V povojnem času je Ubald Vrabec poleg rednega poučevanja na tržaški Glasbeni matici vodil različne zasedbe pevskih zborov. Za radijske oddaje slovenske postaje v Trstu pa je sestavil manjšo skupino pevcev. Komorni zbor se je številčno okrepil in leta 1960 prevzel ime po Jacobusu Gallusu. Nastopal je s samostojnimi koncerti in se uspešno udeležil raznih zborovskih tekmovanj v Italiji in Sloveniji. Vrabec je bil tudi publicist in avtor satiričnih rubrik v tržaškem tisku.

Razstava je nastala v okviru raziskovalnega programa Slovenska identiteta in kulturna zavest v jezikovno in etnično stičnih prostorih v preteklosti in sedanjosti, ki ga financira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.


Najbolj brano