Navdih in zatočišče

Po uspešni drugi izvedbi festivala PPF Pri svetilniku v avgustu so v Gledališču Koper pogumno zakorakali v jesen, z njo pa tudi v novo gledališko sezono. Tudi tokrat so njihovi dvorani najprej napolnili otroci, rekordne prijave na jesenski festival Pri svetilniku, ki je v dobrem desetletju iz nekajdnevne manifestacije prerasel v večmesečno dogajanje, pa kažejo na vse večjo potrebo po ustanovitvi gledališča za otroke v tem delu države.

Barčica v režiji Renate Vidič je otroke spodbudila k petju znanih 
ljudskih pesmi.   Foto: Jaka Varmuž
Barčica v režiji Renate Vidič je otroke spodbudila k petju znanih ljudskih pesmi.  Foto: Jaka Varmuž

Poletna različica festivala Pri svetilniku v organizaciji Gledališča Koper se je zadnji teden letošnjega avgusta predstavila v mednarodni preobleki, s poudarkom na večjezičnosti in medgeneracijskemu sodelovanju. Zvrstilo se je 14 dogodkov, predstav in delavnic, ki jih je obiskalo 900 otrok in njihovih spremljevalcev. Za sproščeno vzdušje, ki so ga bili najmlajši tik pred vstopom v novo šolsko leto izredno veseli, so še dodatno poskrbeli klovnovske animacije in srečelovi, zato bodo številni otroci koprsko gledališče znova radi obiskali v organizaciji vrtca ali šole.

Ko se kolone otrok vijejo proti gledališču

Na drugi septembrski ponedeljek so se po koprskih ulicah v smeri gledališča vile prve kolone osnovnošolcev v letošnji sezoni. Ustavile so se Pri svetilniku, ki v festivalskem duhu poskrbi za edinstveno gledališko izkušnjo mladega obiskovalca. Samo v prvem tednu programa za šole je kar 1324 osmošolcev in devetošolcev ter njihovih spremljevalcev z Malim princem v režiji Ivana Lobode iskalo očem nevidno bistvo. Mnogi od njih so gledališče in proces ustvarjanja gledališke predstave nato spoznavali še na delavnicah in ob pedagoških vsebinah.

Po nekajdnevnem premoru so na vrsto prišli vrtčevski otroci in prvošolci. Ti so ob BarčiciRenate Vidič, ki so jo koprski gledališčniki pripravili z mislijo na najmlajše obiskovalce, uspešno navezali prvi stik z gledališčem. Z junakoma zgodbe so prepevali vsem znane ljudske pesmi, kot sta na primer Čuk se je oženil in Barčica po morju plava, se naučili izštevanke, usvojili kratko koreografijo in še kaj.

Oktobrski teden otroka je zaznamovala Ćopićeva Ježeva hišica v režiji Jake Ivanca, ki so si jo ogledali otroci prvega triletja osnovne šole. Predstave je pospremil pester spremljevalni program, kjer so nekatere skupine na ustvarjalni delavnici An ban izdelale svoje lutke, spet druge pa na Učni uri o gledališču spoznavale gledališke poklice in skrivnosti zaodrja.

V mesecu dni je Gledališče Koper obiskalo že več kot 3300 otrok in njihovih spremljevalcev, za njimi je že 44 dogodkov (od tega 27 predstav in 17 delavnic), zato se po spodbudnem uvodu veselijo nadaljevanja sezone. V drugi polovici oktobra jih čaka nov sklop predstav Ježeve hišice, v novembru še šest ponovitev Barčice. Učence od 4. do 7. razreda osnovne šole bodo konec novembra v veliki dvorani pozdravili Butalci, v nadaljevanju programa pa bodo predstave dopolnile delavnice in druge učne vsebine.

Prijave presegle pričakovanja

V Gledališču Koper s ponosom povedo, da so prijave na letošnji festival Pri svetilniku, ki ga v prvi vrsti sestavljajo organizirane šolske in vrtčevske skupine, presegle pričakovanja. V sezoni namreč skupno pričakujejo okoli 12.000 šolskih otrok, kar presega celo rekordno predkoronsko statistiko za sezono 2019/2020. Med trenutno prijavljenimi je 39 vrtcev, osnovnih šol in drugih vzgojno-izobraževalnih zavodov iz skupno 12 slovenskih občin južne, zahodne in jugozahodne Slovenije, vse tja do občine Dobrova-Polhov Gradec.

Številne pohvale in spodbudne besede otrok, njihovih učiteljev in ravnateljev povedo, da je Gledališče Koper na pravi poti, saj najmlajšim odpira vrata v številne nove svetove in jih opremi z znanjem za uspešen začetek življenjske plovbe. V gledališču so lahko ponosni, da številni otroci Pri svetilniku najdejo navdih, hkrati pa tudi zatočišče in varen pristan.


Najbolj brano