Jazz bo Goriško spet uglasil s širnim svetom

V mali dvorani Kulturnega doma Nova Gorica se danes z nastopom Just Friends Quarteta pričenja Oktober Jazz, na katerem se bodo do nedelje zvrstili še štirje koncerti, tudi na gradu Kromberk in v vili Vipolže. Zazvenele bodo tri slovenske in dve tuji zasedbi.

 Festival bosta  drevi v Kulturnem domu Nova Gorica odprla koncert  Just Friends Quarteta in pogovor s  kontrabasistom  Nikolo Matošićem.  Foto: Jože Požrl
Festival bosta drevi v Kulturnem domu Nova Gorica odprla koncert Just Friends Quarteta in pogovor s kontrabasistom Nikolo Matošićem.  Foto: Jože Požrl

NOVA GORICA Festival, ki ga Kulturni dom Nova Gorica prireja v čezmejni navezi z društvom Controtempo in festivalom Jazz & Wine of Peace iz Krmina, bosta drevi ob 20. uri odprla tako glasba kakor pogovor. Nastopil bo Just Friends Quartet, v katerem igrajo kontrabasist Nikola Matošić, saksofonist Bojan Volk, pianist Marko Petrušič in bobnar Enos Kugler. Začetki zasedbe, poimenovane po jazzovskem standardu, segajo v klub divaški Jazz hram, kjer so glasbeniki kot del hišnega sestava redno preigravali tradicionalne oblike jazza in te kmalu tudi nadomestili s Petrušičevimi avtorskimi skladbami. Skupina se zato naslanja na zvok klasičnih jazz kvartetov iz obdobja swinga in bebopa ter znotraj teh odkriva in reinterpretira esencialne elemente na temelju različnih harmonskih struktur ter razgibanih ritmičnih vzorcev, so zapisali v vabilu na večer, obogaten tudi s pogovorom. Pod naslovom Swinging all the way se bo z Matošićem pogovarjala muzikologinja, kritičarka in urednica Nina Novak Oiseau. Tako bodo tudi obeležili lepo stoletnico - leta 1922 je Tržačan Miljutin Negode s svojo zasedbo Original Jazz Negode prvič izvedel glasbo z zametki jazza na slovenskih tleh.

Jani Šepetavec z novim albumom

Jutri ob 20. uri bo v veliki dvorani nastopila zasedba Moonlight Sky, ki se po domači in tudi tuji sceni oglaša že debeli dve desetletji, v Novo Gorico prihaja z novim skladbami prihajajoče pete plošče. Kitarist Miha Petrič, basist Janez Moder, bobnar Žiga Kožar in klaviaturist Jan Sever prepletajo jazz, rock in raznolike ritme balkanske glasbe. Lani so posneli dva koncerta z Big Band RTV Slovenija, jutri pa bo mogoče okusiti njihove najnovejše skladbe.

V petek, prav tako ob 20. uri, bo na gradu Kromberk novogoriški saksofonist Jani Šepetavec predstavil album #NextPLZ, ki bo navdušil zlasti ljubitelje kompleksnega modernega jazza, vrhunskega igranja in poigravanja z različnimi efekti. Ob Šepetavcu bodo nastopili klaviaturist Aleš Ogrin, basist Erik Čebokli in bobnar Tomi Purich.

Italijanski pianist in ameriški saksofonist

Konec tedna bo v znamenju čezmejnega sodelovanja s festivalom iz Krmina. V soboto ob 11. uri bo v veliki dvorani Kulturnega doma nastopil veliki italijanski pianist Fabrizio Puglisi. Pri projektu Guantanamo postavlja v središče svoje glasbene govorice ritem, navdih pa črpa iz afro-kubanske tradicije in svetovne glasbene zakladnice. Spremljali ga bodo Pasquale Mirra (vibrafon), Luca Valenza (marimba), Davide Lanzarini (kontrabas), Gaetano Alfonsi (bobni) in Danilo Mineo (tolkala, conga, cajon).

V nedeljo ob 15. uri bo festival v vili Vipolže v Goriških brdih sklenil trio 39-letnega ameriškega saksofonista, skladatelja in pisatelja Jamesa Brandona Lewisa, “saksofonista, ki uteleša in presega tradicijo”, kot ga opisali v New York Timesu. Spremljala ga bosta violončelist Christopher Hoffman in bobnar Max Jaffe. Sledila bo degustacija briških vin.

Vstopnice za koncerte so na voljo v Kulturnem domu Nova Gorica, na gradu Kromberk in v vili Vipolže.


Najbolj brano