Skok v otroštvo za misel o sedanjosti

Koprodukcijska avtorska predstava Pravljice našega otroštva bo gledalce za 195 minut popeljala v čas otroštva in jim dala prostor za razmislek o sedanjem času. Premiero bo goriško-kranjska igralska zasedba na malem odru SNG Nova Gorica odigrala danes in jutri.

 Igrata tudi Iztok Mlakar (levo) in Gregor Zorc.  Foto: Nada Žgank
Igrata tudi Iztok Mlakar (levo) in Gregor Zorc.  Foto: Nada Žgank

NOVA GORICA > “Gre za predstavo, ki bo gledalce popeljala v čas otroštva, omogoči pa naj razmislek o sedanjosti našega življenja. V njej se zgodi paleta smešnih in malo bolj grenkih stvari. To je zmes nečesa univerzalnega,” je avtorsko predstavo Pravljice našega otroštva opisala igralka Darja Reichman. Publiko poziva, da morajo vztrajati do konca predstave. “Je malo daljša kot druge predstave, a je vredno ostati do konca.”

Pravljice v predstavi, ki pa ni otroška

V debelih treh urah se bo igralska zasedba Prešernovega gledališča Kranj in Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica sprehodila skozi širok nabor klasičnih, denimo Grimmovih, pa tudi manj znanih pravljic (Striborov gozd). A kljub temu predstava ni namenjena otrokom, ampak odraslim. Krstno uprizoritev je aprila doživela v Kranju, danes in jutri pa jo bodo premierno odigrali še na malem odru novogoriškega teatra.

Režiser Jernej Lorenci je z igralci prodrl v korenine njihovega otroštva in skupaj z njimi ponovno “podoživel” stanja in emocije, ki so jih doživljali ob pripovedovanju pravljic.

“Te se povezujejo z nekimi občutki, dogodki, mislimi, občutji iz naših življenj,” je projekt še opisala Darja Reichman in nanizala, da je moral vsak od igralcev na vajah povedati pravljice, ki so ga zaznamovale. V prepletu Rdeče kapice, Janka in Metke, Palčice ter drugih bodo gledalci ujeli le nekatere utrinke pravljic ali njihove daljše pripovedi.

Povabilo v dnevno sobo naših otroštev

Režiser se je priprave projekta lotil po razmisleku o času, ki se je vzpostavil po pandemiji novega koronavirusa. “Virus našega časa je virus jeze, besa,” je ugotovil in se spraševal, kako naprej. “Morda pa obstaja nek drug svet, neka druga občutljivost, prostor, čas, ki bi lahko imel moč povezovanja,” je premišljeval ter iskal skupni imenovalec vsega tega. Iskal je alternativo tej grobosti, površnosti, jezi in besu. “Odločil sem se za 'kontra' smer, da gremo v polje spomina in otroštva. Skušali smo z vso odprtostjo, ki jo premoremo, napraviti predstavo, ki spodbudi tudi gledalce k notranjemu delovanju.”

Igralka SNG Nova Gorica Urška Taufer je navdušena nad sodelovanjem v tem projektu. “Občutili smo neko občutljivost skozi spomine iz otroštva, kot recimo prvi pulover, na katerega je bil nekdo navezan, njegova najljubša hrana ... Tako spoznaš človeka, v tem primeru soigralca, v povsem drugi luči,” je povedala.

Predstava Pravljice našega otroštva je avtorski projekt vseh, ki so sodelovali pri nastajanju. Po besedah ustvarjalcev zelo enostavno in dovolj toplo poda povabilo v dnevno sobo naših otroštev. “V prostor človeškega, kar nas druži, ne pa deli in razdvaja,” dodaja režiser. V času vaj so se sprehodili preko mnogih pravljic. Na podlagi dramaturškega in ustvarjalnega sita pa so ustvarili izbor, ki se jim je zdel pomemben. “S pomočjo pravljic, ki so nam jih pripovedovali, bomo obnovili čas, ko smo se čutili popolnoma varne, popolnoma cele, zlite z drugim, s pripovedovalcem in s seboj,” sklene Lorenci, Jure Novak, direktor kranjskega teatra, pa je medij pravljic označil za zelo intimnega. “Iz te predstave veje toplina, kakršne nisem čutil že dolgo,” je dodal.


Najbolj brano