Golobovi s kandidatom tudi v Sežani

V prostorih sežanske občine je včeraj poslansko pisarno odprla poslanka Svobode Andreja Živic, nato pa so v GS predstavili kandidate za župane in občinske svete kraških občin. Županskega kandidata ne bodo imeli le v Hrpeljah-Kozini, proti pričakovanjem ga imajo v Sežani.

Kandidati Svobode za  župane - z leve  Milan Škapin (Sežana), 
poslanka Andreja Živic,   Mario Benkoč (Divača) in  Bojan Žlebnik 
(Komen).

 Foto: Gibanje Svoboda
Kandidati Svobode za župane - z leve Milan Škapin (Sežana), poslanka Andreja Živic, Mario Benkoč (Divača) in Bojan Žlebnik (Komen).  Foto: Gibanje Svoboda

SEŽANA > Odprtja pisarne poslanke, ki zastopa volilce v kraško-brkinskih občinah in vodje lokalnega odbora Gibanja Svoboda Andreje Živic,se je udeležila tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki je izpostavila, da se je skupaj s številnimi ostalimi člani gibanja v politiki znašla nenačrtovano, predvsem zato, ker v Sloveniji niso hoteli mračnjaštva. Andreja Živic je povedala, da bo poslanska pisarna v stari občinski stavbi odprta ob ponedeljkih in petkih po vnaprejšnji najavi.

Čeprav je na vabilu za dogodek pisalo, da bodo ob kandidatih za svete občin Divača, Komen in Sežana predstavili županska kandidata za prvi dve občini, pa se je vmes zgodil pomemben preobrat, saj so zadnji trenutek dobili kandidata tudi v največji kraški občini. “Z vsemi potencialnimi kandidati smo se pogovarjali odkrito in pošteno. Z nekaterimi nismo našli skupnega jezika, mnogi so pripravljeni pomagati, vendar se ne želijo izpostaviti,” je poudarila Živiceva. V Sežani za Svobodo kandidira podjetnik Milan Škapin, nekdanji predsednik sežanske obrtne zbornice in podpredsednik slovenskega združenja delodajalcev, ki ga je med udeleženci predstavitve poslušal tudi sedanji župan David Škabar. Škapin je dejal, da je Sežana v zadnjem obdobju zaspala. Pravi, da so nujne spremembe obstoječega prostorskega načrta, saj bo potrebna rešitev prostorske stike zdravstvenega doma in izgradnja novega šolskega objekta ter revizija projekta gradnje nove glasbene šole, omenil pa je tudi gradnjo gasilskega doma za domače prostovoljno gasilsko društvo. V sozvočju z divaškim kandidatom Mariom Benkóčem je omenil potrebo po prijaznem kraju za domačo mladino in spodbude, da ti po šolanju ostanejo doma. 35-letni pravnik Mario Benkóč, vodja projektov v društvu Pina, v lokalnem okolju bolj poznan kot predstavnik civilne iniciative Ohranimo Brkine, je šel korak dlje in napovedal oprostitev komunalnega prispevka za stanovanjsko gradnjo za mlade. Stavil bi na okolju prijazno politiko, od energetske sanacije javnih objektov do zelenega turizma. Zagovarja en vodovodni vir, učinkovito in digitalizirano občinsko upravo ter tudi projekte za starejše občane. Komenski kandidat Bojan Žlebnik je prestavil svoj življenjepis, o programu pa bo več povedal v prihodnjih dneh. Županskega kandidata v Divači bo podprla tudi njihova koalicijska partnerica na državnem nivoju Levica, za Komen in Sežano to še ni dogovorjeno. Na predstavitvi smo slišali potrditev, da bo županja občine Hrpelje-Kozina Saša Likavec Svetelšek le dobila tekmeca, saj bo tam Svoboda podprla Vasjo Ivančiča in gibanje Pretresi.


Najbolj brano