Kostanjev praznik privabil več kot 4000 obiskovalcev

Več kot štiri tisoč obiskovalcev iz različnih koncev Slovenije in s Tržaškega se je danes zgrnilo v Rodik, kjer so po treh letih ponovno pripravili že 21. kostanjev praznik. Pri pripravi praznika je sodelovalo približno sto domačinov, ki so za obiskovalce nabrali tono in pol kostanja.

 Foto: Katja Kirn Vodopivec
Foto: Katja Kirn Vodopivec

RODIK > “Današnji obisk nas je res presenetil. Malo nas je skrbelo, kaj bo prinesel ta dvoletni premor, poleg tega smo praznik prestavili iz drugega na tretji vikend v oktobru. Danes se je izkazalo, da je bil ves strah odveč,” je bila danes popoldne z obiskom zadovoljna Valerija Pučko, predstavnica organizatorjev, Turističnega društva Rodik in KS Rodik.

Za praznik so Rodičani nabrali in spekli približno 1,5 tone domačega brkinskega kostanja, ki je kljub suši dobro obrodil. Iz kotlov pa je dišalo tudi po golažih, gobah, bobičih, bograču, kraški ječmenki in drugih domačih jedeh, ki jih je pripravljalo kar 19 kuharskih ekip. Za piko na i je poskrbela 50-kilogramska kostanjeva torta, ki so jo na prizorišče pripeljali z vozom. Že v dopoldanskih urah se je po okoliških brkinskih poteh podalo čez 300 pohodnikov, 84 kolesarjev in 15 tekačev. Veliko zanimanja je požela tudi stara pastirska igra škrabe.

Pri organizaciji praznika je sodelovalo približno sto domačinov, ki so pomagali pri nabiranju kostanja, pripravi jedi, peki peciva in vsem ostalem. “Vedeti moramo, da ima Rodik 350 prebivalcev, zato je v ta praznik vpeta praktično cela vas. Letos so prvič sodelovali tudi najmlajši,” je sokrajane pohvalila predsednica Turističnega društva Irena Cek Babič.


Najbolj brano