Vpeljali so tudi vojaški modul v programe

Fakulteta za Pomorstvo in promet, članica Univerze v Ljubljani, je z oktobrom sprejela novo generacijo dodiplomskih študentov na treh visokošolskih in enem univerzitetnem programu izobraževanja. Zelo dober vpis beležijo na programu prometna tehnologija in transportna logistika, kjer so število vpisnih mest v letošnjem letu povečali, vendar so zadovoljni tudi z vpisom na ostalih programih.

Izobraževalni proces na Fakulteti za pomorstvo in promet poteka 
tudi na praktičnih vajah.
Izobraževalni proces na Fakulteti za pomorstvo in promet poteka tudi na praktičnih vajah. 

Bistveno več je vpisanih študentov na redni dodiplomski študij, dober pa je vpis tudi na izredni študij, ki študentom omogoča študij ob redni zaposlitvi.

Spremembe študijskih programov

Fakulteta je v novo študijsko leto vstopila tudi s prenovami nekaterih študijskih programov. Tako je vpeljan vojaški modul na treh dodiplomskih programih, in sicer na prometni tehnologiji in transportni logistiki, navtiki in pomorskem strojništvu. Pobuda vojaškega modula izhaja iz specifične potrebe mornariškega diviziona Slovenske vojske, ker se pomorska usposobljenost, plovna doba in nekateri pomorski certifikati o usposobljenosti pripadnikov Slovenske vojske (SV) niso priznavali kot enakovredni pomorščakom trgovske mornarice. Usposobljenost civilnih in vojaških pomorščakov na področju navtike in pomorskega strojništva je v večji meri primerljiva, zato so prepoznali potrebo, da se pripadnikom SV, specifično v pomorstvu in tudi na drugih področjih, omogoči priznavanje pridobljenih kompetenc in enostaven prehod v civilno delovno okolje po zaključeni vojaški karieri.

V treh letih bodo najprej prenovili visokošolski študijski program prometne tehnologije in transportne logistike. Poseben poudarek bodo najprej namenili železniškemu in letalskemu prometu. Vpeljali bodo digitalne vsebine, posodobili učne načrte in povečali vključenost gospodarstva v izvajanje študija.

Vpeljava vojaškega modula ohranja temeljne kompetence za pridobitev diplome, definirane z akreditacijo programa, in jih v zadnjem, šestem semestru predvsem nadgradi z izbranimi vsebinami modula. S tem študijski programi sledijo evropskemu okviru kvalifikacij, ki podpira prilagodljive in vključujoče možnosti učenja v visokem šolstvu. Ker gre za sistem mikro-kvalifikacij, se študentom izboljša dostop do možnosti vseživljenjskega učenja z zagotavljanjem boljše prepustnosti med sektorji izobraževanja in usposabljanja ter se jim zagotovi širši spekter usmerjanja, ki ga trg dela potrebuje. Po zaključku študija bodo diplomanti imeli možnost pridobitve dveh nazivov - svoj primarni strokovni naziv in naziv častnika Slovenske vojske.

Prenove študijskega programa je bil deležen tudi program pomorsko strojništvo. Na podlagi analiz je bilo ugotovljeno, da je treba maturantom tehniških smeri ponuditi program, ki je zanimiv in primerljiv s sorodnimi programi strojništva. Po novem programu se bodo študentje primarno izobraževali in usposabljali za delo na ladji, vendar bodo imeli s pridobljenim znanjem boljše možnosti zaposlitve tudi za delo v podjetjih na kopnem, tako v okviru pomorske logistike kot tudi v ostalih proizvodnih podjetjih. Diplomanti bodo namreč tehniško podkovani skladno s smernicami FEANI za delo v primerljivih inženirskih panogah.

Projektni pristopi pri posodabljanju študijskih programov

Na fakulteti so v sklopu prenavljanja študijskih programov na Univerzi v Ljubljani začeli delo na pilotnem projektu, ki ga na slovenskih visokošolskih zavodih sofinancirata Republika Slovenija, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropska unija – NextGenerationEU.

V naslednjih treh letih bodo najprej prenovili visokošolski študijski program prometne tehnologije in transportne logistike, s ciljem prehoda izobraževanja v smeri zelenih tehnologij in digitalnih znanj ter tudi spretnosti poučevanja in učenja. S pilotnim projektom bodo posodobili učne načrte, vpeljali digitalne vsebine v delo s študenti, omogočili izmenjavo študentov med sorodnimi fakultetami ter povečali vključenost gospodarstva v izvajanje študija kot tudi opravljanja prakse v podjetjih. Poseben poudarek bodo najprej namenili železniškemu in letalskemu prometu.

S študentskim tutorstvom do izmenjave znanja med študenti

Visokošolski učitelji na Fakulteti za pomorstvo in promet spodbujajo tutorstvo pri različnih predmetih. Pri tem študenti višjih letnikov pomagajo pri prenosu znanja študentom nižjih letnikov. Tutorji so predvsem uspešnejši študenti, ki so pripravljeni sodelovati s predavatelji pri poglabljanju študijskih snovi med študenti. Njihovo delo je organizirano poleg rednih študijskih obveznosti pouka in vaj. Na urah predmetnega tutorstva rešujejo ali razložijo težje oziroma zahtevnejše naloge. To sta odličen način utrjevanja snovi in dobra priprava na izpit ali kolokvij.

Tutorji študentje univerzitetne smeri tehnologija prometa in logistika imajo možnost uveljavljati tutorsko dejavnost kot izbirni predmet - program študentskega tutorstva (3 ECTS). Dosedanje izkušnje so pokazale veliko pozitivnih učinkov in tudi odzivov med študenti nižjih letnikov. Tako bodo na fakulteti s tovrstnim vključevanjem študentov v izobraževanje nadaljevali tudi v prihodnje.

Praksa v transportno-logističnih podjetjih

Tudi letos bodo študenti zaključnih letnikov visokošolske smeri prometna tehnologija in transportna logistika opravljali obvezno prakso v transportno-logističnih podjetjih, ki so praviloma sorodna izbranemu študijskemu programu. Študentova obveza je opraviti prakso v izbranem podjetju v obsegu 245 ur. V podjetju ima študent dodeljenega mentorja, ki predstavi študentu problematiko dela po posameznih enotah in oddelkih.

Študent se med prakso spoznava z organizacijsko strukturo in zaposlenimi ter vsebino in obsegom del. Študenta se spodbuja k izmenjavi mišljenj z delavci v oddelkih in v določenih primerih tudi k praktičnemu opravljanju tistih del, za katere se oceni, da ne bodo ogrožala delovnega procesa. Študent vodi dnevnik in pripravi končno poročilo opravljene prakse, ki ga po opravljeni praksi podpiše mentor iz podjetja.

Podjetja, ki ponujajo štipendije za poklice iz logistike, navtike in strojništva, lahko na spletu pogledajo dodiplomske in podiplomske študijske programe in tako spodbudijo zaposlene k študiju na Fakulteti za pomorstvo in promet (https://www.fpp.uni-lj.si/). Dejavnosti na fakulteti lahko spremljate tudi na socialnih omrežjih Instagram, Facebook in LinkedIn.


Najbolj brano