Ali vemo, kaj celostno zdravje sploh je?

Spregovoriti o posledicah neustreznega življenjskega sloga in kako celostno poskrbeti za svoje zdravje na način, ki je dostopen najširši javnosti, je bilo in ostaja glavno vodilo pobudnikov dogodka Znanje za zdravje, ki je že enajsto leto zapored potekalo v sodelovanju Inštituta za kineziološke raziskave Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) Koper in Splošne bolnišnice (SB) Izola.

V sklopu Znanja za zdravje so strokovnjaki v Gledališču Koper  
spregovorili o pomenu in vlogi  srčno-žilnega zdravja, 
živčno-mišičnega in  kognitivnega zdravja.
V sklopu Znanja za zdravje so strokovnjaki v Gledališču Koper spregovorili o pomenu in vlogi srčno-žilnega zdravja, živčno-mišičnega in kognitivnega zdravja. 

V tem času so izvedli številna srečanja in pogovore, več tisoč meritev telesne in funkcionalne pripravljenosti ter dejavnikov tveganja. Organizirali so številna javna predavanja z vrhunskimi strokovnjaki, ki so vedno znova ponudili nova znanja za zdravje.

Letošnji dogodek je potekal 1. oktobra, ob mednarodnem dnevu starejših, ki ga je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila zaradi pogosto spregledane vloge in položaja, ki ga ima ta skupina prebivalstva v družbi. Prav zato so strokovnjaki različnih področji poskušali osvetliti problem celostnega zdravja v preseku med mišičnim, kognitivnim in srčno-žilnim zdravjem.

V koprski Taverni so v dopoldanskem času potekale meritve telesnih značilnosti, funkcionalnih sposobnosti in dejavnikov tveganja za zdravje. Več kot 150 udeležencev je imelo možnost na osnovi enostavnih, pa vendar relevantnih, meritev preveriti svoje srčno-žilno, mišično in kognitivno zdravje. V popoldanskem času pa so v Gledališču Koper strokovnjaki spregovorili o pomenu in vlogi spremljanih značilnosti za zdravje. Prim. mag. Dorjan Marušič, dr. med. je govoril o srčno-žilnem zdravju, doc. dr. Bojan Rojc o živčno-mišičnem zdravju, izr. prof. dr. Uroš Marušič pa o kognitivnem zdravju.

Pogovor sta povezovala idejna očeta srečanja prof. dr. Rado Pišot in doc. dr. Mladen Gasparini. “Letos mineva že enajsto leto, odkar sva s kolegom doc. dr. Mladenom Gasparinijem razvila zamisel, kako na sproščen način prenesti znanstvena spoznanja do ljudi. V vseh teh letih nam ob strani stoji Gledališče Koper, prav tako tudi Mestna občina Koper, ki je dogodek tudi tokrat podprla. Na letošnjem dogodku smo predvsem želeli poudariti, kaj pomeni celostno zdravje in ravno zato smo izpostavili pomen treh temeljnih področij: srčno-žilno, skeletno-mišično in kognitivno zdravje. Prevečkrat si namreč želimo izmeriti zdravje, se primerjati z veljavnimi normami, ne da bi hkrati o merjenih parametrih in kazalcih (ne)zdravja vedeli kaj več,” je povedal prof. dr. Rado Pišot.

“V letih različnih specializacij znotraj medicine in tudi drugih ved smo človeka na nek način razdrobili. Z letošnjim dogodkom smo poskušali vse skupaj združiti v celoto in poudariti, kako določeni organski sistemi vplivajo en na drugega in kako morajo vsi skupaj delovati usklajeno - da je človek zdrav,” pa je povedal doc. dr. Mladen Gasparini.


Najbolj brano