Izzive Nase uspešno premagovali tudi v sežanskem inkubatorju

Sežanski inkubator se je že četrto leto zapored vpisal na zemljevid iskalcev rešitev za izzive vesoljske agencije Nasa, s katerimi so se v okviru hekatona Nasa International Space Apps Challenge za Slovenijo uspešno spopadle štiri ekipe dijakov in študentov, ki jih druži ljubezen do znanosti in astronomije.

Zmago je z video igro preživetja v vesolju slavila ekipa  velenjskih 
dijakov. Foto: Timotej Kompare
Zmago je z video igro preživetja v vesolju slavila ekipa velenjskih dijakov. Foto: Timotej Kompare

SEŽANA > “Letošnja izvedba hekatona je bila ponovno vseslovenska, pa tudi z mednarodno udeležbo. Najbolj smo bili veseli izjemnih rešitev in prototipov ter dejstva, da so se izzivov lotevali mladi inovatorji in razvijalci,” je bil z izvedbo dogodka zadovoljen direktor Inkubatorja Sežana Dorijan Maršič, ki je že četrto leto prevzel izvedbo hekatona za Slovenijo.

Na skupno že 11. hekatonu, največjem mednarodnem razvojno-tehnološkem maratonu na svetu, je več kot 31.400 udeležencev iz 160 držav iskalo rešitve za 23 izzivov vesoljske agencije Nasa. V Sloveniji so se virtualnega hekatona udeležili študenti in alumni višje strokovne šole Sežana, dijaki Gimnazije Franceta Prešerna iz Kranja, študenti Fakultete za elektrotehniko Univerze v Beogradu in dijaki elektro in računalniške šole iz Velenja.

Zmago je slavila ekipa štirih velenjskih dijakov Naca, ki je v pičlih 48 urah sprogramirala video igro preživetja v vesolju – Astrovival. Drugo mesto je osvojila ekipa iz Srbije – The Provinicals. Na hekatonu so razvili aplikacijo, ki uporabniku omogoča nalaganje neobdelanih slik JunoCam s spletnega mesta Mission Juno in iz računalniškega pomnilnika, ter nato vizualizira položaj Juno in jovijskih lun. Z družabno igro v hitrostnem sestavljanju vesoljskega teleskopa pa je tretje mesto slavila ekipa kranjskih gimnazijcev.

Slovensko zmagovalno skupino Naca bo v naslednjih mesecih ocenila še strokovna komisija iz agencije Nasa. Končni zmagovalci si bodo ogledali izstrelitev rakete, imeli pa bodo tudi priložnost sodelovati pri razvijanju ideje z Naso v posebnem pospeševalniškem programu.


Najbolj brano