Fekalije s hriba kar v Škocjanski zatok

Fekalije iz stanovanjskih objektov na Škocjanskem hribu že desetletja prek greznic odtekajo v cestne prepuste in od tod v jezerce na območju Škocjanskega zatoka. Tega se zavedajo tudi v koprski občini, kjer so pred kratkim objavili razpis, s katerim iščejo izvajalca za gradnjo tamkajšnjega kanalizacijskega omrežja.

Ob Istrski cesti med pokopališčem Škocjan in Bertoki se širi 
značilen vonj po fekalijah. Foto: Nataša Hlaj
Ob Istrski cesti med pokopališčem Škocjan in Bertoki se širi značilen vonj po fekalijah. Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Ob Istrski cesti med pokopališčem Škocjan in Bertoki se širi značilen vonj po fekalijah. Na pobočju enega od stanovanjskih objektov opazimo, kako iz širše cevi izteka zaudarjajoča voda, bližnje rastlinje je prepredeno z razkrojenimi ostanki toaletnega papirja in rjavo usedlino.

Smrdeča tekočina odteče najprej v obcestni kanal, nato pa se zanjo izgubi sled v prepustu pod voziščem regionalne in hitre ceste. Že desetletja je znano, da se fekalije od tod nekontrolirano stekajo v jezerce na območju Škocjanskega zatoka, med hitro cesto in železniško progo.

Borut Mozetič

strokovni vodja naravnega rezervata Škocjanski zatok

“Jezerce, ki je sicer izolirano od Škocjanskega zatoka, je že močno obremenjeno s komunalnimi odplakami. To ima negativen vpliv tudi na rezervat.”

Smrdeče komunalne odplake odtečejo najprej v obcestni kanal, nato pa se za njimi izgubi sled v prepustu pod voziščem regionalne in hitre ceste. Foto: Nataša Hlaj

Vesela novica za Škocjanski zatok

Zaselki na Škocjanskem hribu in v smeri proti Bertokom nimajo urejenega kanalizacijskega sistema, zato objekti komunalne vode odvajajo v bolj ali manj propustne greznice. V občini nameravajo temu narediti konec, saj so pred kratkim objavili razpis za ureditev fekalne in meteorne kanalizacije na tem območju, s čimer se bodo odpadne komunalne vode zbirale v sistemu centralne čistilne naprave.

71,4 odstotka prebivalcev je priključenih na kanalizacijo

Na javno kanalizacijsko omrežje v koprski občini je priključenih 71,4 odstotka prebivalcev, preostalih 28,6 odstotka ima odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih voda urejeno z individualnimi sistemi. Občina ima evidentiranih 4230 greznic in 154 malih komunalnih čistilnih naprav.

Strokovni vodja naravnega rezervata Škocjanski zatok Borut Mozetič iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (upravljalec zatoka) je te novice izjemno vesel. “Končno! Jezerce, ki je sicer izolirano od zatoka, je že močno obremenjeno s komunalnimi odplakami. To ima negativen vpliv tudi na rezervat. Na to težavo opozarjamo že kakšnih dvajset let in to vselej zapišemo tudi v načrt upravljanja naravnega rezervata, kjer odgovorne pozivamo k ureditvi razmer,” pravi Mozetič.

Borut Mozetič (foto: Zdravko Primožič/FPA)

50

milijonov evrov naj bi v prihodnjih letih zagotovili za gradnjo manjkajoče kanalizacije na območju koprske občine

Ker je jezerce obraščeno s trstičjem, to opravlja vlogo naravne čistilne naprave. “Se pa fekalno onesnaženje kljub temu pozna in pušča posledice. V vodi smo namreč opazili več usedlin. Upamo, da se bo po izgradnji kanalizacijskega omrežja v nekaj letih vzpostavilo naravno ravnovesje,” se nadeja Mozetič.

Nikoli manj kot dva milijona evrov na leto

V koprski občini napovedujejo, da bodo v prihodnjih letih za pospešitev gradnje manjkajočega kanalizacijskega omrežja namenili 50 milijonov evrov. “V času negotovih gospodarskih razmer in energetske krize se ne moremo zavezati, da bomo vedno sposobni zagotoviti 17 milijonov evrov, ki jih bomo za ta vlaganja zagotovili letos in prihodnje leto, so pa občinski svetniki na nedavni seji odločili, da občina do zaključka gradnje kanalizacijskega omrežja za ta namen nikoli ne bo zagotovila manj kot dva milijona evrov na leto,” pojasnjuje koprski župan Aleš Bržan.

Že nekaj mesecev poteka projekt Čisto za Koper in Ankaran, približno 16 milijonov evrov težka naložba, pod okriljem katere bodo na območjih Bertokov, Škofij in Hrvatinov zgradili več kot 25 kilometrov fekalne ter 3820 metrov meteorne kanalizacije, 14 črpališč in del nadomestnega vodovoda. Ukinili bodo 378 greznic in 81 malih komunalnih čistilnih naprav, na javno kanalizacijsko omrežje pa bodo priključili dodatnih 1657 prebivalcev in 497 dejavnosti.

“Hkrati pa je vse pripravljeno tudi za gradnjo kanalizacije na Moletu, ki se bo začela še ta mesec. S to naložbo bomo na kanalizacijsko omrežje priključili 22 hiš na Mejni poti, Prisojni poti in Dolgi rebri ter ob Istrski cesti,” napoveduje Bržan.


Najbolj brano