Županske tekme v Pivki morda sploh ne bo

Dolgoletni pivški župan Robert Smrdelj bo, kot zaenkrat kaže, na tokratnih volitvah edini kandidat za župana. Nasmiha se mu že sedmi mandat. V največji opozicijski Krpanovi listi niso uspeli prepričati v kandidaturo nikogar, ki bi ga lahko resno izzval. Da odsotnost protikandidata za občino ni koristna, se strinjajo tudi v SDS, ki bo sicer podprla Smrdelja.

Na čelu pivške občine bo najverjetnje že sedmi mandat zapored ostal Robert Smrdelj, karte pa bi se lahko bolj premešale v občinskem svetu. Foto: arhiv Občine Pivka
Na čelu pivške občine bo najverjetnje že sedmi mandat zapored ostal Robert Smrdelj, karte pa bi se lahko bolj premešale v občinskem svetu. Foto: arhiv Občine Pivka

PIVKA > “Čeprav je za mano že kar nekaj mandatov, mi to delo še vedno predstavlja izziv. Če bodo občani ocenili, da sem lahko še vedno koristen, bom z veseljem nadaljeval delo,” pravi župan Robert Smrdelj, ki kljub pomanjkanju politične konkurence meni, da bo do začetke županske volilne tekme gotovo dobil tudi protikandidata.

Zaveza: gradnja novih stanovanj

V prihodnjem mandatu bi želel še okrepiti pogoje za razvoj gospodarstva in turizma. “Želim si, da bi nov inkubator uspešno zaživel, načrtujemo pa tudi širitev cone v Neverkah. Na nek inkubacijski način želimo pomagati tudi turističnim ponudnikom, v načrtu je nadgradnja Parka vojaške zgodovine in Krajinskega parka Pivška presihajoča jezera, razširitev Ekomuzeja in Dine, ki se že izvajajo.”

Robert Smrdelj

pivški župan

“Brez zadostnega števila novih stanovanj predvsem za mlade tudi razvoj občine ne bo več mogoč.”

Velik izziv in zaveza aktualnega župana za prihodnji mandat bo tudi gradnja novih stanovanj in širitev vrtca. “Brez zadostnega števila novih stanovanj predvsem za mlade tudi razvoj občine ne bo več mogoč,” je prepričan Smrdelj. V prihodnjih letih naj bi v Pivki tako zraslo 40 tržnih in 52 neprofitnih stanovanj, ki jih namerava občina zgraditi skupaj s stanovanjskim skladom.

V Krpanovi listi bodo še glasnejši

Glavni Smrdeljev izzivalec na prejšnjih volitvah, podjetnik Damijan Kapelj iz takrat na novo oblikovane Krpanove liste ne bo ponovno kandidiral, čeprav so ga k temu nagovarjali, med drugim tudi v Gibanju Svoboda. V Krpanovi listi, ki je bila v iztekajočem mandatu glavna in bolj kot ne edina opozicija, so si po njegovih besedah sicer močno prizadevali najti kandidata, a so vsi, ki bi bili lahko prepričljivi tekmeci aktualnega župana, vstop v politiko zavrnili. Ali so torej nad možnostjo, da bi v Pivki vendarle prišlo do prevetritve, dvignili roke? “Nikakor ne, kot svetniška skupina bomo še naprej resno ali pa še bolj resno delali naprej,” poudarja Kapelj, ki upa, da bodo ostali najmočnejša svetniška skupina in bodo tudi bolj upoštevani, saj je koalicija v tem mandatu njihove konstruktivne pripombe videla kot napad. “Vedno smo bili za pogovor, nismo bili pa (pod)kupljivi za kakršnokoli funkcijo ali druge usluge, da bi s tem spremenili mnenje,” pravi Kapelj in pri tem kaže tudi na vlogo nekdaj bolj kritičnega SDS, ki da ga je župan “kupil” s podžupanskim in direktorskim mestom v javnem zavodu za turizem. Če bo županski kandidat na koncu res samo eden, pa Kapelj upa, da bo to pri občanih vzpodbudilo razmislek, ali je v resnici koristno, da je toliko časa na čelu občine isti človek. “V Pivki ni dovolj slabo, da bi se ljudje uprli, pa vendar je treba upoštevati, da je aktualni župan v prednosti že zato, ker je v tako majhnem lokalnem okolju od župana, občine in občinskih zavodov odvisnih veliko ljudi oziroma so neposredno ali posredno odvisni od občinskega denarja.” V Krpanovi listi sicer priznavajo, da je občina Pivka zelo uspešna v koriščenju evropskih sredstev za večje projekte, pogrešajo pa več projektov, ki bi na splošno dvignili kvaliteto bivanja občanom.

Damijan Kapelj

svetnik Krpanove liste

“Vedno smo bili za pogovor, nismo bili pa (pod)kupljivi za kakršnokoli funkcijo ali druge usluge, da bi s tem spremenili mnenje.”

“Tekma je vedno koristna”

“Lani sem prevzela funkcijo direktorice zavoda za turizem in je trenutno to moj glavni izziv,” pa nam je odgovorila Jana Gržinič, ki je pred štirimi leti nastopila kot županska kandidatka SDS. Glede na “odlično sodelovanje” v zadnjih štirih letih, ki se ga veselijo tudi vnaprej, so se v SDS tokrat odločili, da podprejo Smrdelja. Kljub temu pa Gržiničeva obžaluje, da Pivka ne premore protikandidata, saj je tudi za aktualnega župana, čeprav je po njenem mnenju težko premagljiv, lahko tekmec samo koristen, saj pomeni dodatno spodbudo. “Pa tudi ljudje v tem primeru spremljajo kampanjo z večjim zanimanjem in tudi kritiko, kar je vedno dobro,” pravi Gržiničeva. “Dobivali smo informacije, da bo Krpanova lista, ki je pred štirimi leti izgledala močan igralec, a se je, vsaj kar se mene tiče, precej razvodenela, poskušala še enkrat, pa tudi, da bo Gibanje Svoboda uspelo v neki lokalni mreži poiskati kandidata, a se je očitno obrnilo drugače,” še dodaja.


Najbolj brano