Pekoča izolska sobota

Po dveh letih premora se v Izolo jutri vrača festival čilija in čokolade Čiliada. Manziolijev trg bodo zapolnili ponudniki pekočih omak in številnih drugih izdelkov, na Ljubljanski ulici pa bo dišalo po pekočih specialitetah, ki jih bodo pripravljali udeleženci kuharskega tekmovanja. Letošnja novost festivala je tekmovanje Čili junak 2022.

Utrinek s Čiliade leta 2017 Foto: Zdravko Primožič/FPA
Utrinek s Čiliade leta 2017 Foto: Zdravko Primožič/FPA

IZOLA > Festival je v Izolo leta 2015 prineslo podjetje Gorki chili, ki pri organizaciji združuje moči s Centrom za kulturo, šport in prireditve Izola ter Društvom Izolani na čelu z Dragom Mislejem - Mefom. V minulih dveh letih je prireditev odpadla zaradi korona-ukrepov, jutri pa znova vabi k pokušanju in nakupu pekočih in sladkih dobrot ter preprosto k druženju.

Na Manziolijevem trgu bo s svojimi izdelki obiskovalce privabljalo približno 20 ponudnikov. Mojstri pekočin iz vse Slovenije bodo ponujali pekoče omake, olja, namaze, vino ... Sladkosnede čaka pester nabor čokolade - kajpak tudi pekoče - ter drugih slaščic, kot so vaflji in sladki cekini. Ne bo manjkalo niti dobrot iz tartufov, tu bodo še sirarski izdelki in mortadela velikanka s čilijem. Za lačne bo s svojimi morskimi dobrotami poskrbela ekipa Folpo, za žejne pa Reservoir Dogs in Stazione Parenzana.

Kot veleva tradicija, se bodo na Ljubljanski ulici popoldne ljubiteljski kuharji pomerili v pripravi pekočih jedi, ob 18. uri pa bo na vrsti letošnja novost: najpogumnejši čili jedci se bodo namreč pomerili v tekmovanju v uživanju svežih čilijev Čili junak (ali junakinja) 2022.


Najbolj brano