Vožnja z motorjem v jesenskem in zimskem času – da ali ne?

Motoristi morajo biti pri vožnji jeseni in pozimi posebej previdni. Vreme se ohlaja in razmere na cestah postanejo veliko bolj zaostrene. Pomembno je pomisliti na ključne dejavnike, ki vplivajo na vožnjo z motorjem v hladnejšem delu leta.

5 ključnih dejavnikov v prometu, na katere bodite pozorni v hladnejših mesecih

1. Zaradi mokrega listja, dežja, snega in ledu so lahko ceste izjemno spolzke, kar poveča tveganje za zdrs motorja ali trčenje. Ključno je, da se na pot odpravite le, če imate ustrezno motoristično opremo in dobro servisiran motor.

2. Sunki vetra vas lahko ujamejo nepripravljene in povzročijo, da izgubite nadzor nad motorjem. Priporočljivo je, da se ob ekstremnih razmerah na cesto z motorjem ne odpravite.

3. Ostali udeleženci v cestnem prometu vas morda ne bodo mogli videti tako zlahka zaradi slabše osvetlitve in slabe vidljivosti v primeru padavin. Dobro je, da si v hladnejših dneh nadenete bolj vidna oblačila ali si oblečete jopič z odsevniki.

4. Nizke temperature lahko omrtvičijo vaše roke in noge, zaradi česar je težko nadzorovati motor. Bodite pozorni, da se ustrezno oblečete in zaščitite pred zunanjimi vplivi.

5. Predvsem v jesenskem času je na cesti pogosto več živali in divjadi, kar lahko hitreje povzroči nesrečo ali padec z motorja. Pri vožnji zato bodite ekstra pazljivi in pozorni.

Če se zavedate teh nevarnosti, lahko sprejmete vse pomembne ukrepe za zmanjšanje tveganja jesenske in zimske vožnje z motorjem. Zelo pomembno je, da upočasnite, povečate varnostno razdaljo in vedno nosite ustrezno zaščitno opremo.

Kakšne so prednosti vožnje z motorjem jeseni in pozimi?

Jesenski in zimski čas pa za motoriste ne prinašata le ovir, temveč tudi številne prednosti, ki jih lahko v primeru uporabe dobre motoristične opreme in ukrepov za varno vožnjo preudarno izkoristite.

Ena izmed pomembnih prednosti je zagotovo ta, da je na cesti manj vozil in drugih udeležencev prometa, zaradi česar lahko uživate v bolj sproščeni vožnji. Veliko ljudi si namreč dopust vzame poleti, kar pomeni, da je promet v hladnejših mesecih manjši. Tako boste veliko lažje uživali v vožnji brez skrbi, da bi obstali v prometnih zastojih.

Dodatna prednost je ta, da postane rastje veliko manj bujno, drevesa odložijo listje, pred vami pa se odstrejo izjemni razgledi, ki jih v poletnih mesecih ne morete doživeti. Na začetku jeseni pa vas bodo očarale intenzivne jesenske barve, ki jih boste lahko občudovali na vsakem ovinku.

Še eden od dejavnikov, katerega so v hladnejših mesecih veseli vsi motoristi, je tudi dejstvo, da je na cesti veliko manj žuželk. To vam prihrani boje z roji mušic in drugih insektov ter vam na splošno omogoča veliko prijetnejšo izkušnjo vožnje.

Poskrbite za dobro motoristično opremo jeseni in pozimi

Ko se temperature začnejo spuščati in dnevi postajajo krajši, je pomembno tudi, da poskrbite za pravo motoristično opremo za jesensko vožnjo z motorjem, še posebej pa je to pomembno pozimi. Kot smo opisali že prej, so jesenske in zimske razmere so veliko zahtevnejše, kot smo jih vajeni poleti.

3 najpomembnejši kosi opreme za vožnjo z motorjem jeseni in pozimi

1. Vodoodporne motoristične hlače

Zelo pomembno je, da si izberete kakovostne dežne hlače. Jeseni in pozimi vas lahko dež hitro preseneti, zato je zelo dobro investirati v pravo opremo. Nepremočljive in zračne motoristične hlače bodo poskrbele, da vam bo v vsakem trenutku udobno.

2. Dežni kombinezon

Dežni kombinezon vas bo ohranil suhe od glave do pet, prav tako pa vam bo lahko pomagal pri ohranjanju toplote v hladnejših dneh.

3. Kakovostni motoristični škornji

Dobri motoristični škornji vam ne bodo pomagali le ohranjati vaše noge tople, temveč bodo tudi zaščitili vaše noge in vam omogočili dobro podporo v primeru hitrega sestopa z motorja.

Poleg skrbi za opremo je zelo pomembno, da v jesenskem in zimskem času zaradi zahtevnih razmer dobro poskrbite tudi za svoj motor. Prepričajte se, da je z njem vse v redu in ga pred dolgimi vožnjami predhodno odpeljite na celosten servis.

Pomembno je tudi preverjanje tlaka v pnevmatikah in preverjanje, ali luči pravilno delujejo, saj se v hladnem delu leta hitreje znoči in vas lahko na poti preseneti tema.


Najbolj brano