“Táko življenje bi živela še sto let”

“Prišla sem, ker vidim, da so sami prijazni delavci in prijazni, nasmejani ljudje. Taki, kot jih imam rada. In če bo tako, bom sem hodila do smrti. Táko življenje bi lahko živela še sto let,” je ob včerajšnjem odprtju Hiše dobre volje Ajdovščina povedala Ivanka Štor, ena od prvih šestih uporabnikov dnevnega centra, ki je zaživel pod okriljem Doma upokojencev Nova Gorica.

Andrej Batič, Anica Uršič, Jožica Brus  in Dušica Ristič  iz hiše dobre 
volje Nova Gorica in  Miren so z animatorko Tino Krog uporabnike 
razveselili s himno dobrovoljcev in jim predali štafeto.   Foto: Alenka Tratnik
Andrej Batič, Anica Uršič, Jožica Brus in Dušica Ristič iz hiše dobre volje Nova Gorica in Miren so z animatorko Tino Krog uporabnike razveselili s himno dobrovoljcev in jim predali štafeto.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Ob Hiši mladih v ajdovskih Palah je včeraj vrata odprl prvi dnevni center za starejše v ajdovski občini, Hiša dobre volje Ajdovščina. Na pobudo Občine Ajdovščina je projekt izpeljal Dom upokojencev Nova Gorica (DUNG). V njegovi mreži trenutno delujejo štirje dnevni centri, že konec meseca pa se jim bo pridružil peti, v Komnu.

Gradnja in vzpostavitev programa sta stala 676.000 evrov, DUNG pa je na razpisu ministrstva za delo dobil 671.000 evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in iz državnega proračuna. Občina je zagotovila tudi zemljišče in sodelovala pri pripravi dokumentacije za javni razpis.

Bojan Stante

direktor DU Nova Gorica

“To je očitno pomembna oblika pomoči starostnikom, ki vpliva na to, da ljudje lahko ostanejo doma, kar je najbolj krasna stvar, ki se ti lahko zgodi. Je tudi bistveno cenejša kot bivanje v domu.”

Sprejmejo lahko do 20 uporabnikov

Po uradni slovesnosti, tudi s tradicionalno himno dobrovoljcev in s predajo štafete predstavnikov iz hiš dobre volje v Mirnu in Novi Gorici ajdovskim vrstnikom, so v dnevni center starejših sprejeli prvih šest uporabnikov, še šest naj bi se jih pridružilo prihodnji teden. Skupaj lahko dnevni center sprejme od 15 do 20 starostnikov, pa tudi mlajše osebe, ki se srečujejo s težavami demence ali kognitivnega upada.

Program poteka ob delavnikih, med 7. in 17. uro, in uporabnikom nudi celostno dnevno oskrbo. “Dejavnosti bomo prilagodili sposobnostim in željam uporabnikov. Ne bo pa manjkalo dobre volje, različnih ročnih spretnosti, ker imamo lep park, bomo veliko na svežem zraku, tudi vrtnarili bomo in skrbeli za fizično vadbo in vadbo za spomin, poskrbeli bomo tudi za osebe z demenco,” je povedala vodja Hiše dobre volje Ajdovščina Ana Paljk.

Irena Vidmar

koordinatorka programa Starejši za starejše

“Starejši ljudje so veseli svojih otrok in druženja z vnučki, a zanje še pomembnejše je druženje z vrstniki. Če nimaš vrstnika, stagniraš.”

Direktor DUNG Bojan Stante je potrdil, da je zanimanja za sprejem precej. “To je očitno pomembna oblika pomoči starostnikom, ki vpliva na to, da ljudje lahko ostanejo doma, kar je najbolj krasna stvar, ki se ti lahko zgodi. Je tudi bistveno cenejša kot bivanje v domu. Govorimo o odzivu na dva največja velika problema starostnikov, demenco in osamljenost. Take hiše so hkrati predvsem za svojce oseb z demenco možnost, da imajo rešitev do trenutka, ko pride do sprejema v dom.”

Kmalu tudi nov dom upokojencev in oskrbovana stanovanja

Da bo dnevni center dobro obiskan, ne dvomi niti župan Tadej Beočanin. Kot je povedal, je na Ajdovskem veliko društev in organizacij, ki nudijo kakovostne programe za starejše, pri infrastrukturi pa je občina zaostajala. “Danes smo naredili prvega od treh pomembnih korakov naprej, delamo tudi ostala dva. Gradi se dom upokojencev, projektirajo se oskrbovana stanovanja,” je povedal župan.

Pridobitve so veseli tudi v Društvu upokojencev Ajdovščina, kjer izvajajo program Starejši za starejše in so prvi zaznali tovrstne potrebe na terenu. “V programu vidim dvojno korist. Ne samo za starejše, da niso sami doma, ampak tudi za njihove svojce. Starejši ljudje, tako ugotavljamo, so veseli svojih otrok in druženja z vnučki, a zanje še pomembnejše je druženje z vrstniki. Če nimaš vrstnika, stagniraš. Tukaj se bodo lahko družili, skupaj zapeli, igrali človek ne jezi se. To je več kot dom starejših. Tukaj si vključen v družbo, aktivnosti, potem greš domov med svoje, mirno prespiš in zjutraj si vesel, da si se spet zbudil,” je povedala koordinatorka programa Irena Vidmar.


Najbolj brano