Ali veste na kaj morate biti pozorni pri izbiri monitorja?

Sodobni način življenja in moderna družba je izjemno digitalizirana. To lahko opazimo dobesedno na vsakem koraku. Čedalje več stvari lahko opravimo prek spleta in za posamezni opravek, ki smo ga še pred letom ali dvema, morali urediti osebno pri notarju ali na upravni enoti, lahko danes iz udobja naših domov, uredimo v le nekaj klikih.

Naš vsakdan je prepojen z raznolikimi zasloni, monitorji in ekrani. Bodisi gre za zaslone na delovnem mestu, bodisi za ekrane na mobilnih napravah in tablicah, bodisi pa gre za monitorje, ki nam omogočajo uporabo osebnega računalnika doma. Dejstvo je, da pred vsemi zasloni preživimo veliko, celo ogromno količino časa.

Prav zato je zelo pomembno, da znamo izbrati ustrezen in primeren monitor, ki nam bo omogočal, da naše oči ne bodo prehitro suhe in utrujene. Naši predniki seveda niso buljili v ekrane več ur dnevno, zato se nam lahko kaj kmalu zgodi, da ob neprimerni uporabi monitorjev močno škoduje našim očem. Tudi zato, da bi poskrbeli za vaše zdravje, smo pripravili nekaj uporabnih nasvetov kako izbrati ustrezen monitor za vaše potrebe.

Sprva je potrebno razmisliti o namembnosti monitorja. V kolikor boste potrebovali monitor za igranje video iger je dobro, da ta omogoča čim večjo ločljivost in veliko število slik na sekundo. Svetujemo vam, da najmanj 60 slik na sekundo. Če boste monitor uporabljali za delo, potem je seveda zelo dobrodošlo, da ima velik zaslon, ki vam bo omogočal, da lahko imate odprtih več programov hkrati. Tako boste lahko v hipu pregledali tabele in rezultate izpisali v drugem programu. V kolikor pa nameravate monitor uporabljati za sprostitev v obliki filmov in spremljanja televizije, potem je morda smotrno razmisliti tudi o 3D tehniki, ki bo poskrbela za še pristnejšo izkušnjo.

Pred nakupom monitorja običajno najprej preverimo njegovo velikost. Ta določa diagonalo zaslona in je izražena v inčih ter se lahko giblje od približno ducata inčev do skoraj stotih inčev. Večina monitorjev ima velikost približno 24 inčev, kar je nekaj več kot 60, če to preračunamo v centimetre. Tak monitor zadostuje, da lahko brezskrbno opravljamo večino opravil na računalniku, vključno s spremljanjem naših najljubših pretočnih vsebin. Tudi cene tovrstnih monitorjev niso pretirane in je mogoče dober monitor dobiti za nekaj sto evrov. v kolikor pa potrebujete nekoliko večji monitor, so cene nekoliko višje, a kljub temu še ne dosegajo astronomskih vsot in vseeno lahko najdete ugoden nakup tudi v tej kategoriji. Za manjše in veliko večje monitorje se sami ne bi odločili.

Naslednja pomembna kategorija, ki jo morate pred nakupom pregledati so priključki. Dobro vemo, da je danes zlati standard v svetu monitorjev priključek HDMI. To je osnova h kateri je pogosto dodan tudi eden ali več USB vhod. Nič ni lepšega, kot to, da preko svojega USB ključka ali zunanjega diska, neposredno predvajate svojo najljubšo serijo ali film. Tudi VGA vhod je zelo uporaben in ga imajo vsi osebni računalniki, zato ni nobene bojazni, da ne boste mogli povezati svojega monitorja. Tukaj enostavno ni pravilnih in napačnih izbir, saj je slednja odvisna od vaših preferenc in potreb.

Pri nakupu monitorja pa morate pozornost usmeriti tudi na zvočnike. Nekateri monitorji namreč nimajo vgrajenih zvočnikov, spet drugi pa ponujajo to možnost. Običajno so vgrajeni zvočniki manj zmogljivi, kot tisti, ki jih lahko kupite ločeno in jih povežete z računalnikom. Ne glede na to pa običajno zadostujejo tudi vgrajeni zvočniki. Izbira je ponovno vaša, a definitivno je bolje imeti vgrajene zvočnike, četudi ti niso najboljše kakovosti.

V kolikor se sprašujete kje bi lahko kupili nov monitor, vam svetujemo, da zavijete na ceneje.si, kjer vas čaka izjemno bogata ponudba monitorjev. S pomočjo filtrov in funkcije iskanja boste lahko v trenutku našli idealen monitor za vaše potrebe.


Najbolj brano