Z Everesta do kriminalke ob Bohinjskem jezeru

Tadej Golob je v Sloveniji doživel velik uspeh s pisanjem kriminalnih romanov, po novem pa se bodo lahko tudi italijanski bralci navdušili nad njegovo prvo uspešnico Jezero, ki je v prevodu izšla z naslovom Dove nuotano i pesci gatto. Njena predstavitev, ki jo je vodil Dušan Jelinčič, je v petek potekala v tržaški knjigarni Lovat. Golobove besede je v italijanščino tolmačila Patrizia Raveggi, prevajalka romana.

Dušan Jelinčič, Tadej Golob in Patrizia Raveggi na predstavitvi 
italijanskega prevoda romana Jezero.  Foto: Damjan Balbi/fotodamj@n
Dušan Jelinčič, Tadej Golob in Patrizia Raveggi na predstavitvi italijanskega prevoda romana Jezero.  Foto: Damjan Balbi/fotodamj@n

TRST > Pot do pisanja je Tadeja Goloba, leta 1967 v Mariboru rojenega pisatelja, novinarja in alpinista, privedla naključno, in sicer leta 2000, ko je spremljal skupino alpinistov med vzponom na Everest, s katerega se je s smučmi kot prvi v zgodovini spustil znani slovenski alpinist Davo Karničar. Golob se je ponudil, da bi napisal knjigo o podvigu na najvišji gori sveta in se s tem zapisal pisanju: sklenil je pogodbo s knjižno založbo in projekt uresničil.

Kmalu zatem je izšla njegova prva knjiga Z Everesta; tej so sledile številne biografije znanih slovenskih znanih osebnosti, med katerimi so bile najbolj uspešne tiste košarkašev Petra Vilfana in Gorana Dragića, pevca Zorana Predina in nekdanje slovenske predsednice vlade Alenke Bratušek. Leta 2010 je prejel nagrado kresnik za roman Svinjske nogice, ki je bil imenovan za najboljši slovenski roman leta, kot avtor pa je dolgo časa iskal žanr, ki bi ga navduševal in mu omogočal, da se z njim tudi preživlja.

Začel je s pisanjem Jezera, ki se odvija ob Bohinjskem jezeru: izbira je bila namerna, saj je želel postaviti zgodbo v kraj, ki bi ustrezal duhu skandinavskih kriminalk, v katerih so večinoma prisotni sneg, mraz in megla.

Duh skandinavskih kriminalk

Ko so ga leta 2016 odpustili iz službe na reviji Playboy, kjer je bil zaposlen kot novinar, se je začel zanimati za kriminalke, čeprav ni bil povsem gotov, ali v Sloveniji sploh obstaja občinstvo zanje.

Kot otrok je rad prebiral uspešnice Arthurja Conana Doyla o najslavnejšem detektivu vseh časov, Sherlocku Holmesu, in Agato Christie. Nazadnje se je odločil za pisanje skandinavskih kriminalnih romanov, ker so bili ti najbolj uspešni med bralci. Začel je s pisanjem Jezera, ki se odvija ob Bohinjskem jezeru: izbira je bila namerna, saj je želel postaviti zgodbo v kraj, ki bi ustrezal duhu skandinavskih kriminalk, v katerih so večinoma prisotni sneg, mraz in megla.

Tadej Golob je s svojimi kriminalnimi romani doživel velik uspeh v Sloveniji in prav kmalu, še ta mesec, je pričakovati izid njegovega novega romana. Foto: Damjan Balbi/fotodamj@n

Ko se je med pisanjem romana srečal na knjižnem sejmu s slovenskim pisateljem detektivskih zgodb Avgustom Demšarjem, mu je ta pokazal seznam pravil za pisanje kriminalk. Čeprav ni Golob seznama nikoli prej videl, je priznal, da je že upošteval vsa pravila. Tem pa je sam skušal dodati še eno: zločin v zgodbi mora biti umor, in to še posebno krut. In res se roman Jezero začne s krvoločnim umorom ... Da pa postane kriminalka zanimiva, nista dovolj ne zločin ne umor, pomembna sta predvsem način in stil pisanja, ki morata pritegniti bralca, da romana ne izpusti iz rok, pravi pisatelj.

Nov roman tik pred izidom

Kriminalni roman Jezero je izšel leta 2016 in doživel velik uspeh, leta 2019 pa so na RTV Slovenija posneli tudi televizijsko serijo z istim naslovom. Golob je sam sodeloval v pogovorih o izbiri igralcev, ki nastopajo v seriji, ponosen je predvsem na dejstvo, da glavnega junaka, detektiva Tarasa Birso, igra Sebastian Cavazza. Priznal je tudi, da ima glavni junak precej njegovih lastnosti, med katerimi izstopajo vzkipljivost in koleričnost ter na splošno neka močna frustracija: kot pisatelj Golob je tudi detektiv Birsa alpinist, ki pa se je moral gorskemu športu odpovedati.

Kriminalnemu romanu Jezero so sledili še trije uspešni kriminalni romani: Leninov park, Dolina rož in Virus. Že oktobra bo izšla nova knjiga, njenega naslova pa Tadej Golob ni še želel razkriti. Na vprašanje, ali bo še kak njegov kriminalni roman uprizorjen v televizijski seriji, je pisatelj odgovoril, da slovensko nacionalno televizijo vodijo desničarji, v njegovih romanih pa se pogosto pojavlja nasprotna miselnost, zato ocenjuje, da bo katera od njegovih novejših uspešnic trenutno s težavo pristala na TV zaslonih.


Najbolj brano