Šolniki razumno. Kaj pa zdravniki?

Slovenija je z razmerjem 3,2 med spodnjo in zgornjo petino dohodkov ena najbolj egalitarnih držav v Evropi. Podatek sodi v rubriko, saj ni res ... V realnosti spremljamo napovedi stavk in trda pogajanja za upravičena višanja plač ob visoki inflaciji. Kjer pogajanj ni, pa veliko nezadovoljstvo s plačami.

V zasebnem sektorju se “egalitarno” razmerje razpenja od minimalnih 778 do 45.000 čistih mesečnih evrov, v javnem od minimalnih do 3.800 čistih evrov brez dodatkov. V (z)mešano javno-zasebnem zdravstvu plače zdravnikov segajo od 1200 do 9000 neto evrov. Stavka zdravnikov javnega sektorja, ki jo za 19. oktober napovedal sindikat Fides, se zdi verjetna.

Sviz se pogaja razumno. Česar Fides ne zmore. Na srečo je vse več zdravnikov, ki opozarjajo, da je sočasno s plačami nujno urediti goro nesmislov v javnem zdravstvu.

Neverjetni pa sta zahtevi Fidesa za izstop iz javnega plačnega sistema in za tako visoke ločene plače, da bodo zajezile odhajanje zdravnikov v zasebno zdravstvo. Gre za dolgoletni mantri sindikata, ki je pomagal rušiti javno in soustvarjati (z)mešano zdravstvo. Izjema so bila leta z visokimi koronskimi dodatki.

Plače zdravnikov niso visoke, nesorazmerja med njimi so nora, sistem pa, kot zapisano, zmešan. Razmeram v državi primeren. Nekaj razumevanja teh razmer bi od Fidesa upravičeno pričakovali. Po odhodu s pogajanj z vlado minuli teden se je Fides enkrat več izkazal za vzvišenega. Sočasna pogajanja s preostalima sindikatoma v zdravstvu mu niso po godu. Ker se pogajata za povišanje plač vsem iz lanskega odpravljanja nesorazmerij izpadlim, a pogrešanim delavcem v zdravstvu. Za negovalce, laborante ... pa vse do kuharjev, brez katerih bi sistem, podobno kot brez zdravnikov, pokleknil.

Za vse zaposlene v šolstvu se pogaja tudi šolski sindikat Sviz. Skupaj s kar 44 sindikati v konfederaciji javnih je dosegel dvig plač in povišanje plačnega razreda. Zahtevali so več, a so sprejeli kompromis, ki ne bo dvigoval inflacijske spirale. Pridobili bodo tudi zdravniki. Sviz ostajata še dve zahtevi, ki jih bo prav gotovo pospravil z mize in stavko odpovedal.

Ker se pogaja razumno. Česar Fides ne zmore. Na srečo je vse več zdravnikov, ki opozarjajo, da je sočasno s plačami nujno urediti goro ostalih nesmislov v javnem zdravstvu. Kar vlada počne. Tudi zdravnike v javnem zdravstvu je pripravljena bolje plačati. S sodelujočim zdravniškim sindikatom, z njegovim znanjem in poznavanjem razmer bi ji bilo, pravzaprav bi bilo nam vsem, lažje. Predvsem pa bi bilo vrnjeno upanje, da lahko rešimo javno zdravstvo, najboljše, kar v primerjavi s svetom, pa čeprav zelo načeto, še imamo.


Preberite še


Najbolj brano