Razširjeni postojnski inkubator je že poln

Stavba nekdanje vojašnice v poslovno-obrtni coni Veliki Otrok pri Postojni oziroma mrežni podjetniški inkubator, ki deluje v njej, ima 14 novih poslovnih prostorov in dodatne konferenčne prostore. S pomočjo evropskega denarja je namreč občina zaključila še s tretjo fazo prenove, in sicer drugega nadstropja, v pritličju pa uredila gostinski lokal. Vsi prostori so že oddani mladim oziroma novonastalim podjetjem.

Ob sredinem slovenskem odprtju novih prostorov in dnevu 
odprtih vrat so  vrata na široko odprla vsa mlada podjetja, 
posamezni inkubiranci pa so tudi predstavili svoje storitve in 
izdelke.
Ob sredinem slovenskem odprtju novih prostorov in dnevu odprtih vrat so vrata na široko odprla vsa mlada podjetja, posamezni inkubiranci pa so tudi predstavili svoje storitve in izdelke.  

POSTOJNA > “Mrežni podjetniški inkubator Perspektiva si v regijskem, pa tudi vseslovenskem prostoru prizadeva za krepitev podjetništva in povezovanja, tudi mednarodnega. Izvajamo številne podjetniške programe in aktivnosti, v skupnost inkubatorja je vključenih že več kot 50 podjetnikov. Tudi sicer naš inkubator širi mrežo sodelovanj z mednarodnimi institucijami po celem svetu, saj na ta način vzpostavljamo pomembne kanale za vstop na globalni trg za svoje svetovance,” je ob odprtju novih prostorov poudarila Jana Nadoh Bergoč, vodja podjetniškega inkubatorja Perspektiva, ki vključuje občine Postojna, Pivka, Ilirska Bistrica ter Cerknica, Bloke in Loška dolina.

Potrebno infrastrukturo in s tem nove možnosti za razvoj podjetništva je inkubatorju prinesla 1,5 milijona evrov vredna naložba v ureditev še drugega nadstropja stavbe, ki jo je postojnska občina uresničila s pomočjo sofinancerskih sredstev iz Dogovora za razvoj Primorsko-notranjske regije, iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, in sicer v višini 783.000 evrov, še 260.000 evrov pa je prispevala država. V drugem nadstropju so uredili 14 novih poslovnih prostorov in dodatne konferenčne prostore, v pritličju inkubatorja pa tudi novo restavracijo. Vsi prostori so že v uporabi in oddani mladim oziroma novonastalim podjetjem, na zadnjem pozivu so podjetju HKd v najem oddali tudi Bistro Perspektiva, ki naj bi s svojim delovanjem začel v kratkem.

Prostor daje 19 mladim podjetjem

V prostorih postojnskega inkubatorja tako zdaj pod ugodnejšimi pogoji skupno deluje 19 mladih podjetij, ki štejejo 26 zaposlenih, v individualna svetovanja in različne programe pa je vključenih 55 inkubirancev. Inkubator jih izvaja v okviru program SIO, ki ga finacira javna agencija Spirit, mladim podjetnikom pa je na voljo 15 izkušenih mentorjev, predvsem iz podjetniških voda, od teh pet mednarodnih, s pomočjo katerih lahko razvijajo svoje podjetniške ideje za čim hitrejši in uspešnejši nastop na trgu.

“Vključil sem se z že izdelano idejo in izdelki. Ekipa v inkubatorju mi je pomagala na določenih področjih, kjer sam nisem najbolje vedel, kako se stvari lotiti. Dobil sem na primer mentorico za trgovino, ki me je med drugim podučila tudi, kako se izračuna cena izdelka, pa mentorja za tuje trge. Pomagajo mi tudi pri pridobivanju sredstev. Uspešno sem tako že pridobil 75 odstotkov nepovratnih sredstev za registracijo blagovne znamke,” nam je povedal eden od inkubirancev, samostojni podjetnik Primož Rojc iz Dolnjega Zemona pri Ilirski Bistrici, ki se ukvarja z izdelavo lesenih igrač. Po njegovih besedah je sicer vstop na trg zelo težak. “Trg je zasičen z vseh strani, a če si vztrajen, če imaš dobro podporo, konkurenčne izdelke, pa ne samo cenovno, in seveda znanje, je lažje.”

Postojnski župan Igor Marentič je izrazil željo, da bi lokalni podjetniki priložnosti, ki jih imajo v domačem okolju, tudi izkoristili. “Glede na dobro strateško lego, infrastrukturo in tudi kakovostne, podjetnikom prilagojene programe, ki jih razvijajo v podjetniškem inkubatorju Perspektiva, je Postojna zagotovo vedno bolj spodbudno okolje za domače in druge podjetnike. Podjetništvo je pravzaprav kazalnik razvoja naše lokalne skupnosti, zato si bomo še naprej prizadevali za njegovo krepitev,” je poudaril.


Najbolj brano