Možganska nevihta o izzivih življenja v vesolju in na Zemlji

Inkubator Sežana ta konec tedna že četrtič gosti 48-urni mednarodni tehnološki maraton za reševanje globalnih izzivov, ki ga organizira vesoljska agencija Nasa in poteka hkrati v več kot 200 krajih po vsem svetu. Avtorje najboljših zamisli čakajo privlačne nagrade in možnost uvrstitve v finale na globalni ravni z glavno nagrado - ogledom izstrelitve rakete v ameriškem Cape Canaveralu.

Utrinek z Nasinega hackathona v sežanskem inkubatorju leta 
2019 Foto: Inkubator Sežana
Utrinek z Nasinega hackathona v sežanskem inkubatorju leta 2019 Foto: Inkubator Sežana

SEŽANA > V Inkubatorju Sežana pričakujejo, da se bo izzivov, ki jih ponuja Nasa, pri njih lotilo približno 30 udeležencev. Do srede so sicer zabeležili le deset prijav, a so te odprte do štarta tako imenovanega hackatona, ki se začne jutri ob 9. uri.

Zaradi še vedno prisotne epidemije covida-19 bodo udeleženci (starostnih omejitev ni, prijavi se lahko kdorkoli, najpogosteje pa projekt pritegne dijake in študente) sodelovali virtualno. Izbirajo pa lahko med približno 30 izzivi.

“Ti so bili na začetku vezani na tehnologije, povezane z odkrivanjem in raziskovanjem vesolja, zadnja leta pa je poudarek tudi na izboljšanju življenja na Zemlji. Gre za iskanje rešitev interdisciplinarnih globalnih izzivov, kjer najdejo svoje mesto tudi kreativci in pripovedovalci zgodb,” pravi direktor Inkubatorja Sežana Dorijan Maršič, ki ima izkušnje z Nasinim hackatonom že iz časov, ko je v Kopru vodil Univerzitetni inkubator Primorske.

Ekipno ali posamično bodo udeleženci s pomočjo javno dostopnih podatkov Nase razmišljali denimo o potovanju po Veneri, poskušali sprogramirati igrico, ki bi popularizirala zmogljivosti teleskopa James Webb, oblikovali biološkega vesoljskega superheroja, ustvarili video o vplivu podnebnih sprememb na podlagi izkušenj iz lastnega okolja ...

Prihodnjo sredo bo izmed idej, ki se bodo rojevale ta vikend, komisija sežanskega inkubatorja izbrala najboljše in jih tudi bogato nagradila - z vavčerji za uporabo storitev inkubatorja v vrednosti 250, 500 in 1000 evrov ter z doživetji, kot so polet v Aerodiumu Logatec in v simulatorju MIG21 v pivškem vojaškem muzeju ter ogled centra vesoljskih tehnologij v Vitanju.

Najboljši na “lokalni” ravni bodo nato lahko s svojimi idejami kandidirali na naslednji, globalni ravni hackathona, ki bo zmagovalce določila predvidoma konec tega ali začetek prihodnjega leta.ID


Najbolj brano