Najljubše čipke klekljaric

Članice klekljarskega društva Marjetica so po dveh desetletjih tematskih razstav za letošnjo izbrale prosto temo. Razstavo so poimenovale Moja najljubša. V cerkljanskem muzeju bo na ogled do 2. oktobra.

Kotiček na razstavi Moja najljubša, ki na ogled ponuja avtorske 
čipke Roberte Močnik. Foto: Saša Dragoš
Kotiček na razstavi Moja najljubša, ki na ogled ponuja avtorske čipke Roberte Močnik. Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Marjetice, članice klekljarskega društva Cerkno, so navduševale s tematskimi razstavami in brezhibnostjo klekljanja. Slednje velja tudi za letošnjo razstavo Moja najljubša. Temo pa je odnesla covidna negotovost, saj so tematske razstave nastajale skozi izobraževanja na skupinskih srečanjih z mentorico Stano Frelih.

Vsaka od 26 klekljaric je letos izbrala sebi najljubše čipke, papirce (vzorce) za klekljanje in tehnike. Izkazalo se je, da so jim najljubše klasične bele čipke, med motivi pa narava, največkrat njeno cvetje. Med tehnikami pa uvodni šolski - idrijski ris. Vse klekljarice so k svojim čipkam dodale zapis, kaj jih je prepričalo v izbor papircev. “Izbrano čipko sem sklekljala zato, ker mi je deteljica srčna rastlinica, ki prinaša srečo. Tudi idrijski ris rada klekljam že od ranega otroštva,“ je ob svojo čipko zapisala Pavla Podobnik.

“Klekljarice so potrdile, da je idrijski ris zapisan v naše gene in tradicijo, ki jo z veseljem gojimo naprej. Pri takem klekljanju se klekljarice počutijo tudi najbolj varno, saj so ob njem prepričane v dober rezultat,” je izbor pospremila mentorica Stana Frelih.

V večini čipk je idrijski ris obogaten z zahtevnejšimi tehnikami, številni papirci pa so nadgrajeni z osebno noto klekljaric. Precej čipk je sklekljanih v najzahtevnejših tehnikah. “Vzorec izberem, če mi je všeč že na prvi pogled in vidim, da bom lahko uporabila čim več različnih tehnik. Tako tudi pokažem, kaj sem se novega naučila,” je ob svoje čipke zapisala Milena Kalan Frančeškin. Skozi klekljarsko pot se je naučila ogromno, saj velja za klekljarico, ki obvlada največ tehnik.

Mini razstavo v razstavi predstavlja izbor čipk Roberte Močnik. “Rada poskusim kakšno novo tehniko, nov vzorec. Tokrat sem narisala vzorce po svoji zamisli in jih sklekljala. Uspelo mi je,” je Močnikova upravičeno zadovoljna s svojim vrhunskim, natančnim delom. Skupaj čipke ponujajo sprehod skozi bogat svet klekljanja in pogledov čipkaric nanj. Razstava bo v muzeju na ogled do 2. oktobra.


Najbolj brano