V streljanju na šoli v Rusiji 13 mrtvih

Na šoli v mestu Iževsk v osrednji Rusiji je danes prišlo do streljanja, v katerem je bilo ubitih 13 ljudi, vključno s sedmimi otroki, več kot 20 oseb pa je ranjenih, so sporočili z ruskega notranjega ministrstva. Storilec si je po napadu sodil sam, motiv za napad pa za zdaj ni znan. Na tragedijo se je že odzval tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

IŽEVSK > Z ruskega notranjega ministrstva so sporočili, da je bilo v streljanju ubitih 13 ljudi, 21 pa jih je bilo ranjenih. Med mrtvimi je po zadnjih podatkih sedem otrok in šest odraslih, od tega dva varnostnika na šoli in dva učitelja. Skupno je bilo ranjenih 14 otrok in sedem odraslih.

Policija je našla truplo napadalca, ki je po vsem sodeč storil samomor. Po navedbah preiskovalcev je bil oborožen z dvema pištolama, nosil pa je "črno majico z nacističnimi simboli in balaklavo". Pri sebi ni imel osebnih dokumentov, prav tako pa za zdaj ni znan motiv za dejanje.

"Njegova identiteta se trenutno ugotavlja," so sporočili preiskovalci. Učence in učitelje so medtem evakuirali.

Guverner ruske republike Udmurtije, katere glavno mesto je Iževsk, Aleksander Brečalov je razglasil žalovanje v regiji, ki bo trajalo do četrtka, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Na tragedijo se je odzval tudi ruski predsednik Vladimir Putin in jo obsodil kot "nečloveški teroristični napad".

"Predsednik Putin globoko žaluje za smrtjo ljudi, otrok v šoli, kjer je prišlo do terorističnega napada osebe, ki očitno pripada neofašistični skupini," je novinarjem povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Dodal je, da si ruski predsednik želi, da bi ranjeni čim prej okrevali.

Šolo številka 88 v Iževsku sicer obiskuje skoraj 1000 učencev, na njej poučuje približno 80 učiteljev. Nahaja se v središču mesta, v katerem živi okoli 650.000 ljudi.

Zadnje večje streljanje v ruski vzgojno-izobraževalni ustanovi se je zgodilo aprila letos, ko je oborožen moški streljal v vrtcu v osrednji regiji Uljanovsk, pri čemer so umrli vzgojiteljica in dva otroka. Tudi ta storilec je po napadu storil samomor.

Rusijo je leta 2021 pretreslo tudi streljanje v šoli v Kazanu in na univerzi v Permu. Po dogodkih je ruska duma poostrila zakonodajo, ki ureja dostop do orožja.


Najbolj brano