Ko so potekli turistični boni, so obisk okrepili Nemci

Istrski turistični delavci so zadovoljni z iztekajočo se poletno sezono kot tudi z obiskom v prvih osmih mesecih, saj so uradne številke podobne tistim iz predkoronskega obdobja ali še spodbudnejše. Čeprav so si nekateri konec junija, ko so prenehali veljati turistični boni, belili glavo, kako bodo zmogli brez državne pomoči, so hitro ugotovili, da so del domačih gostov zamenjali tujci.

Portoroška plaža je še vedno magnet za obiskovalce, kako bo 
prihodnjo sezono, ko bo zaživel  novi  razkošni kompleks v Savudriji, pa bo pokazal čas.   Foto: Tomaž Primožic/FPA
Portoroška plaža je še vedno magnet za obiskovalce, kako bo prihodnjo sezono, ko bo zaživel novi razkošni kompleks v Savudriji, pa bo pokazal čas.  Foto: Tomaž Primožic/FPA

ISTRA > V piranski občini so avgusta dosegli številke pred epidemijo in v Turističnem združenju Portorož pravijo, da so za “ferragosto” znova privabili italijanske goste. “Tudi podatki za prvih osem mesecev so na ravni rekordnega leta 2019,” poudarjajo z direktorjem Aleksandrom Valentinom na čelu.

V Piranu in Portorožu julija podobno kot 2019, avgusta celo bolje

Že julija so po podatkih portala ttaksa.si (spletna aplikacija o pobrani turistični taksi) v vseh nastanitvenih zmogljivosti v občini zabeležili 326.792 nočitev, kar je le pet odstotkov manj kot lani in podobno kot leta 2019. Avgusta so imeli še več nočitev, 355.742 oziroma enajst odstotkov manj kot lani in odstotek več kot leta 2019. Julija in avgusta so imeli skupaj 682.534 nočitev - podobno kot v letu pred epidemijo.

Julija več Avstrijcev

Vrnitev tujih obiskovalcev, ko je naval domačih nekoliko popustil, nazorno prikaže primer piranske občine: junija so tam ustvarili slabo polovico nočitev in julija dve tretjini. Leta 2019 jih je bilo skoraj tri četrtine; temu razmerju so se najprej, že julija, približali v hotelih in takrat so prevladovali Avstrijci, Madžari, Nemci, Čehi, Slovaki in bolj pri repu Italijani.

Prejšnji mesec so zaznali nekoliko večji delež tujih gostov kot julija, domači gostje so ustvarili le 27 odstotkov nočitev (julija 34 odstotkov). Med tujci so prevladovali Nemci, sledili so Avstrijci, Madžari in Italijani, ki so ustvarili za kar 175 odstotkov več nočitev kot julija, čeprav so v primerjavi z letom 2019 zaostajali za petino.

Dober obisk potrjuje tudi “izkupiček” v prvih letošnjih osmih mesecih. Po podatkih portala ttaksa.si so dosegli 1,387.332 nočitev, kar je 40 odstotkov več kot lani in enako kot v rekordnem letu 2019. “Po rezervacijah nam dobro kaže še vsaj do sredine oktobra, predvsem z obiskom poslovnih gostov,” pravijo še v Turističnem združenje Portorož.

Izola: še vedno največ domačih gostov

V izolski občini so letos do vključno avgusta zabeležili 124.649 prihodov in ustvarili 447.955 nočitev. “V primerjavi z letom 2019 to predstavlja 15-odstotno povečanje prihodov in enajstodstotni porast nočitev,” pojasnjujejo v Turističnem združenju, ki ga vodi Dean Kocjančič.

V Izoli še vedno prednjačijo domači gostje, ki so ustvarili 61 odstotkov nočitev, med tujci so na prvem mestu Nemci, sledijo Avstrijci, Čehi, Madžari, Italijani. “Z izjemo italijanskega tržišča se je tradicionalen obisk tujcev, Avstrijcev in Nemcev, zelo približal ali celo presegel številke predkoronskega obdobja,” so zadovoljni.

V Kopru avgusta presegli številke iz 2019 za 28 odstotkov

“V koprski občini smo letos zabeležili odlične rezultate, v obdobju do vključno avgusta kar 280.000 nočitev. To je za 31 odstotkov več v primerjavi z enakim obdobjem lani in za 29 odstotkov več v primerjavi z 2019,” pravi vodja oddelka za turizem Ylenia Loredan iz Zavoda za mladino, kulturo in turizem.

Samo od junija do avgusta so našteli 210.000 nočitev, kar je v primerjavi z lanskim letom približno desetina več, v primerjavi z 2019 pa skoraj tretjina več. Avgusta letos so imeli 91.000 nočitev, devet odstotkov več kot lani in 28 odstotkov več kot leta 2019.

Do vključno junija so prevladovali domači gostje, julija pa jih je bilo kar 70 odstotkov iz tujine, največ iz Nemčije, Češke, Madžarske in Poljske. Avgusta je bilo tujih gostov kar 76 odstotkov, predvsem iz Nemčije, Madžarske, Italije in Češke. “Zanimali so se za pohodne in kolesarske poti, oglede objektov kulturne dediščine in možnosti za okušanje lokalne kulinarike,” so nazorni v Zavodu za mladino, kulturo in turizem.


Najbolj brano