Danes oblačno s pogostimi padavinami, že naraščajo reke v Brdih, v porečju Vipave in Idrijce

Vremenoslovci za danes napovedujejo oblačno vreme s pogostimi padavinami, predvsem v bližini morja bodo tudi posamezne nevihte. Reke v večjem delu države bodo naraščale. Najbolj bodo narasle reke v zahodni, južni in osrednji Sloveniji, ponekod bo lahko prišlo do poplavljanja meteornih in razlivanja hudourniških voda.

 Foto: Petra Vidrih
Foto: Petra Vidrih

LJUBLJANA > V ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno, pojavljale se bodo krajevne plohe, ob morju tudi kakšna nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 20, na Primorskem do 22 stopinj Celzija.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) že naraščajo reke v Brdih, v porečju Vipave in Idrijce. V noči na ponedeljek bodo nekatere reke v zahodni, južni in osrednji Sloveniji dosegle velike pretoke. Ob močnejših dolgotrajnih nalivih lahko danes zvečer in v noči na ponedeljek pride do poplavljanja meteornih in razlivanja hudourniških voda predvsem na širšem Primorskem in Notranjskem, v osrednji Sloveniji ter v porečjih Krke in Kolpe. Drugod po državi bo naraščanje rek manj izrazito, vodnatost rek bo ostala povečini srednja. Kot napovedujejo na Arsu, bo v prvih dneh prihodnjega tedna vodnatost večine rek ostala srednja, zlasti kraške reke na Notranjskem in Dolenjskem bodo še zmerno naraščale. Danes bo ob dopoldanski plimi povišana gladina morja.

Obeti: V torek bo oblačno in deževno. Ob morju bo pihal jugo. V sredo bo na vzhodu delno jasno, drugod spremenljivo do pretežno oblačno. V hribih na zahodu bo občasno rahlo deževalo. Pihal bo jugozahodni veter.

Vremenska slika: Nad severnim Sredozemljem je ciklonsko območje z vremensko fronto. V višinah priteka z jugozahodnim vetrom topel in vlažen zrak.

Napoved za sosednje pokrajine: Danes bo oblačno s padavinami. Več dežja bo v krajih zahodno in južno od nas, kjer bodo tudi posamezne nevihte. Ob severnem Jadranu bo pihal okrepljen jugo. V ponedeljek bo v krajih južno od nas več oblačnosti, predvsem dopoldne bo tam občasno še deževalo. Drugod bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, pojavljale se bodo krajevne plohe.

Biovreme: Danes bo vremensko obremenitev občutilo veliko ljudi. Pojavljala se bo v obliki slabega počutja, povečanega notranjega nemira, razdražljivosti, motenj v spanju, utrujenosti in potrtosti. V ponedeljek bo obremenitev prehodno nekoliko popustila, vremenski vpliv bo še vedno zmerno obremenilen.


Najbolj brano