V novi številki Primorskih novic preberite

Zgodba o domoljubni organizaciji primorskih Slovencev TIGR je ena od navdihujočih epizod v primorski zgodovini. Nanjo smo lahko upravičeno ponosni, čeprav skušajo v zadnjem času njegovo tradicijo in zapuščino zlorabiti v dnevnopolitičnih dogajanjih. S serijo prispevkov bomo obeležili 95. obletnico njene ustanovitve

Zadnja leta se nizajo številni dogodki ob pomembnih jubilejih, 
zdaj je na vrsti proslava ob 95.  obletnici ustanovitve TIGR  Foto: STA
Zadnja leta se nizajo številni dogodki ob pomembnih jubilejih, zdaj je na vrsti proslava ob 95. obletnici ustanovitve TIGR  Foto: STA

Radovedneži plezali na skalomet, da bi ujeli filmski set

Slikoviti Piran je kot ustvarjen za filmske kulise. Tudi akcijske. Tokrat je svoje ulice in trge posodil filmu Our Man From Jersey, v katerem igrata Mark Wahlberg in Halle Berry. Minule dni je filmska ekipa zasedla piransko Punto, danes se seli k vhodu v mesto v Dantejevo ulico, prihodnji teden pa bo njen tudi Tartinijev trg.

Ladislav Rožič: “Delavci v trgovini so jasno povedali: Dovolj je!”

Podcenjeni delavci v trgovini so včeraj predstavili rezultate podpisovanja peticij Dovolj je!, ki vsebuje šest zahtev za izboljšanje in zakonitost do skrajnosti zaostrenih razmer. Za njimi, sindikalnimi zastopniki in krovno ekipo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, z generalnim sekretarjem našega edinega reprezentativnega sindikata delavcev v trgovini mag. Ladislavom Rožičem na čelu, je vroče poletje garanja.

Kmetje obupujejo: “Brkini postajajo rezervat za divjad”

“Stanje je nevzdržno. Če je divjad še pred leti uničevala njive s krompirjem in koruzo, zdaj ni moč več ohraniti niti travinja. Divji prašiči uničujejo travnike dan za dnem. Ljudje so živino in kmetovanje že skoraj povsem opustili, osiromašeni Brkini pa postajajo rezervat za divjad,” opozarjajo brkinski kmetje, ki so jim divji prašiči od lanske zime že večkrat sanirane površine ponovno preorali.

S SD se bo občina skušala poravnati

Mestna občina je leta 2020 v sodnem sporu s SD dobila v last stavbo in zemljišča na Kidričevi 9. Razmerja z najemniki je uredila, od SD pa ni (še) zahtevala nadomestila, ker je oddajala prostore v stavbi. V izogib nepotrebnim pravdnim stroškom se bodo skušali poravnati, pravijo na občini: “V primeru neuspeha poravnave sledi tožba.”

Strmčnik dobiva protikandidate

Ankaranski župan Gregor Strmčnik se bo 20. novembra potegoval za še tretji županski mandat, v predvolilni kampanji pa ne bo sam. Glasove Ankarančanov mu bo skušala odvzeti Maja Prodan Jurič, ki ima podporo liste Vsi smo Ankaran, do konca meseca pa naj bi bilo znano, ali se bo pod okriljem stranke Gibanje Svoboda v županski boj podala tudi Breda Krašna.

Veš, poet, kaj žuli mlade?

“Naj zapade dež po naših solzah, naj izbriše sled teh bolečin ...” je predsinočnjim tako rekoč na domačem pragu prepevala Masayah. Turneja Beletrininih trubadurjev jo je vštric z literarnim zgodovinarjem dr. Igorjem Saksido pripeljala v ankaransko knjižnico, kjer je dvojec predstavil zbirko slovenske uporniške poezije H2SO4.

Prve oljke so že olje

Prvo letošnje oljčno olje je - tako kot v minulih letih - priteklo v oljarni Babič v Babičih. Tudi prva stranka Sandija Babiča je bila ista, Danijel Stojković Kukulin, ki s prvim oljem išče čim višjo vsebnost biofenolov. Z delom začenjajo tudi v torkli Santomas v Šmarjah.


Najbolj brano