Sezona, kot je v Brdih ne pomnijo

Letos bodo vinogradniške družine Kleti Brda skupno pridelale 6300 ton grozdja, kar je 15 odstotkov manj od povprečno pričakovanega letnega pridelka, ki znaša 7500 ton. Enologi sicer ocenjujejo, da si bomo letnik 2022 zapomnili po rdečih vinih, saj so vse glavne rdeče sorte - merlot, cabernet sauvignon in cabernet franc - polno dozorele, zato pričakujejo bogata rdeča vina polnega telesa in mehkih taninov. Danes so organizirali tudi tradicionalno novinarsko trgatev.

Danes so v Kleti Brda organizirali tudi tradicionalno novinarsko 
trgatev. Foto: Leo Caharija
Danes so v Kleti Brda organizirali tudi tradicionalno novinarsko trgatev. Foto: Leo Caharija

BRDA > “Za nami je sezona, kot je ne pomnimo. Vse je kazalo na količinsko šibak letnik in zgodnjo trgatev. Kljub ekstremnim vremenskim razmeram so letošnje prevzete količine skorajda normalne, izpad pridelka bo navkljub zgodovinski suši le 15-odstoten. Trajnostno obdelani vinogradi na pravih vinogradniških legah so stres zaradi suše veliko bolje prenašali in so utrpeli manj izpada ter dali grozdje višje kakovosti. Trgatev letnika 2022 obeta rdeča vina visoke kakovosti,” sporočajo iz Kleti Brda.

Bolj so sicer prizadete izpostavljene lege na vrhovih gričev, kjer je pridelek tudi za 30 odstotkov nižji, na nižjih legah pa je izpad manjši. Med belimi sortami še posebej izstopata chardonnay in sivi pinot, dodajajo.

Letošnje odkupne cene grozdja bodo za četrtino višje, in sicer odkupne cene so povišali za 25 odstotkov, naredili pa so tudi večjo razliko med standardno in vrhunsko kakovostjo. Za standardni program bo povprečna odkupna cena za kilogram grozdja približno 0,70 evra, za vrhunski program pa približno 0,95 evra. Za kilogram grozdja iz najboljših leg pa bo treba odšteti tudi dva evra in več.

V Kleti Brda so v sodelovanju z izbranimi vinogradniki ter partnerji vzpostavili tudi pilotni projekt spremljanja škodljivcev v vinogradih na daljavo. V okviru pilotnega projekta lahko vinogradniki na daljavo spremljajo stanje škodljivcev v svojih vinogradih in pri tem prejemajo napoved gibanja škodljivcev za 14 dni vnaprej. “Na ta način lahko pravočasno ustrezno ukrepajo in vinograde zaščitijo še preden pride do škode. Vinogradniki tako optimizirajo škropljenje, kar pomeni, da škropijo samo tam in takrat, ko se škodljivec pojavi, to pa pomeni bistveno zmanjšanje uporabe fitofarmacevtskih sredstev in bolj trajnostno pridelavom” so še sporočili iz Kleti Brda.


Najbolj brano