SDS danes še z interpelacijo proti zunanji ministrici Fajon. Ta očitke zavrača.

SDS bo vložila interpelacijo proti zunanji ministrici Tanji Fajon. SDS zunanji ministrici Tanji Fajon očita zlorabo diplomatsko-konzularne mreže za favoriziranje ene kandidatke na predsedniških volitvah, je danes v predstavitvi razlogov za vložitev interpelacije proti zunanji ministrici dejal poslanec SDS Franc Breznik.

SDS bo vložila interpelacijo proti zunanji ministrici Tanji Fajon.  Foto: STA
SDS bo vložila interpelacijo proti zunanji ministrici Tanji Fajon.  Foto: STA

LJUBLJANA > Očitamo ji odgovornost zaradi zlorabe diplomatsko-konzularne mreže zaradi selektivnega zbiranja podpisov volivcev za eno predsedniško kandidatko, s čimer je bila ustvarjena neenakost pred zakonom, je dejal Breznik.

V SDS ministrici očitajo tudi kršenje zakona o zunanjih zadevah, ker se o odpoklicu veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja ni posvetovala s predsednikom republike Borutom Pahorjem. Kot je dejal Breznik, je bilo z vsem tem izgubljeno zaupanje v zunanjo ministrico.

SDS je v torek vložila prvo interpelacijo v tem mandatu, in sicer zoper notranjo ministrico Tatjano Bobnar, ki ji očitajo zlorabo funkcije, zavajanje javnosti in opustitev dolžnostnih ravnanj.

Že tedaj so omenjali tudi pripravo interpelacije proti zunanji ministrici zaradi domnevne zlorabe diplomatskega komunikacijskega sistema. Kajzer je nepooblaščeno poslal zaupno depešo ministrstva predsedniku SDS Janši, ta pa je posnetek zaslona objavil na twitterju.

Ministrica Fajon je v torek med obiskom v New Yorku dejala, da se ne boji morebitne interpelacije zaradi odpoklica veleposlanika iz Washingtona in bo z veseljem pojasnila ozadje.

Fajonova zavrnila očitke SDS iz interpelacije, tudi Pahorjeve glede posvetovanja

Zunanja ministrica Tanja Fajon je zavrnila očitke iz interpelacije in zatrdila, da je vedno spoštovala zakonodajo in da je zato tudi predlagala odpoklic veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja. Pojasnila je, da se je o tem tri dni pred odločitvijo vlade pogovarjala tudi s predsednikom Borutom Pahorjem.

Iz New Yorka, kjer se udeležuje splošne razprave voditeljev v okviru zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov, je predsednica SD pojasnila tudi, da ji je že sam Kajzer po pogovoru pred skoraj dvema tednoma, ko mu je sporočila, da se bo moral vrniti v Ljubljano, zagrozil z interpelacijo. "Torej ti dogovori so očitno v ozadju že potekali, interpelacija je bila že v pripravi," je menila ministrica.

Dejala je, da očitkov iz interpelacije še ni v celoti preučila, a bo na njih odgovorila v svojem nastopu v državnem zboru. "Lahko pa samo dodam, da sem v tem primeru kot v vsem svojem ravnanju do zdaj vedno spoštovala zakonodajo Republike Slovenije," je poudarila na novinarski konferenci, ki je potekala preko videopovezave.

Izpostavila je, da bi se morali zdaj predvsem pogovarjati o dejanjih veleposlanika. "Kršil je posebne obveznosti diplomata, kot so opredeljene v pravilniku o varovanju osebnih podatkov ministrstva za zunanje zadeve, ki govori o nepooblaščenem ravnanju, o razkrivanju depeš nepooblaščenim osebam, prav tako je veleposlanik kršil zakon za zunanje zadeve v delu, ko gre za obveznosti diplomatov za varovanje dokumentov in podatkov in delovanje s pooblastili," je dejala in dodala, da zakon v primeru kršitev posebnih obveznosti predvideva odpoklic veleposlanika. Sankcija je bila po njenih besedah nujna.

Zavrnila je tudi očitke, da je ministrstvo favoriziralo predsedniško kandidatko Natašo Pirc Musar, ko je diplomatsko-konzularnim predstavništvom z depešo naložilo objavo njenega naslova, kjer zbira podpise podpore. Kot je poudarila Fajonova, je zunanje ministrstvo to storilo na prošnjo notranjega ministrstva. Sledilo je še šest podobnih pozivov. "Enako smo storili tudi v drugih primerih in enako smo, kot je dolgoletna praksa ministrstva, delovali tudi pri zbiranju podpisov za referendume, ki jih je vlagala tudi SDS, ki zdaj vlaga interpelacijo," je dejala ministrica.

Zavrnila pa je tudi očitke predsednika Pahorja, da se vlada pred sprejetjem odločitve o odpoklicu veleposlanika ni posvetovala z njim, kot to zahteva zakon o zunanjih zadevah in zaradi česar je Pahor javno izrazil nezadovoljstvo. "S predsednikom Pahorjem sva se o odpoklicu veleposlanika pogovarjala na kratko na Brdu (pri Kranju) tri dni pred sejo vlade, na kateri sem vlado seznanila v predčasnem odpoklicu veleposlanika," je dejala.

V Svobodi interpelacijo zoper Fajonovo vidijo kot poskus oviranja uspešnega dela vlade

V Gibanju Svoboda interpelacijo SDS zoper zunanjo ministrico Tanjo Fajon vidijo kot "očiten primer uporabe instituta interpelacije za politizacijo in celjenje strankarskih ran po bolečem porazu na volitvah". Menijo, da skuša SDS na ta način ovirati uspešno delo vlade.

V Svobodi menijo, da se v SDS očitno ne morejo sprijazniti s porazom na državnozborskih volitvah. "SDS skuša tako s še enim političnim pamfletom ovirati uspešno delo vlade in krasti dragocen čas, namenjen iskanju hitrih in učinkovitih dodatnih rešitev za blažitev posledic energetske krize in draginje," so zapisali v odzivu na vložitev interpelacije.

Dodali so, da bodo v poslanski skupini Svoboda vsebino interpelacije še proučili, so pa prepričani, da bo ministrica vse očitke "brez težav in argumentirano ovrgla".


Najbolj brano