Z Anarhistom v nove čase

Zgodovino vsake vasi sestavljajo tudi spomini na veseloigre, ki so kratkočasile gledalce z zabavnimi teksti in priljubljenimi igralci. Malokdo pa bi danes lahko iz prve roke spregovoril o teh predstavah, ki ne sodijo več v redne repertoarje gledaliških skupin.

Nejc Kravos in Tina Gunzek v “veseloigri” Anarhist, ki s posodobljenimi vsebinami obuja spomin na uspešnice z začetka 
dvajsetega stoletja.  Foto: SSG/ Luca Quaia
Nejc Kravos in Tina Gunzek v “veseloigri” Anarhist, ki s posodobljenimi vsebinami obuja spomin na uspešnice z začetka dvajsetega stoletja.  Foto: SSG/ Luca Quaia

Letošnja 120. obletnica ustanovitve Dramatičnega društva je postala priložnost za obujanje vzdušja tistih večerov, ki so ob zabavi poudarjali pripadnost skupnosti in umetniško sposobnost krajevnih ustvarjalcev.

Slovensko stalno gledališče je v spomin na tiste čase in ob stoletnici smrti kontovelskega komediografa, režiserja, igralca in založnika Jake Štoke (ki je tudi eden soustanoviteljev Dramatičnega društva) uprizorilo njegovo burko Anarhist iz leta 1912. Predstava uprizarja zasedanje vaškega odbora, ki na dnevnem redu obravnava točko o ugrabitvi znanega anarhista in terorista. Besedilo je zasnovano na učinkovitem narativnem arhetipu prihoda tujca v mesto in je še danes ostra in hudomušna kritika sodobne družbe in njenih dužbeno-političnih predstavnikov. Režijo, priredbo, scenografijo in kostume je podpisala Jasmin Kovic, v vlogah zaskrbljenih odbornikov vaškega društva pa nastopajo Tina Gunzek, Nikla Petruška Panizon, Franko Korošec, Nejc Kravos in Marco Ghersetich.

Po poletni premieri bo predstava zaživela kot vabilo k abonmaju v pričakovanju začetka nove sezone. V ta namen bo obiskala gledalce v Trstu, Gorici in Špetru. Na sporedu bo 24. septembra v Kulturnem domu v Gorici, 30. septembra na sedežu Inštituta za Slovensko kulturo v Špetru, nakar bo 15. in 16. oktobra sledil Anarhistični vikendv Trstu, ko bo predstava, dvakrat vabila gledalce v Malo dvorano SSG.


Najbolj brano