V dotiku z neskončnim

Medtem ko se v Slovenskem stalnem gledališču nadaljujejo obnovitvena dela, je abonmajska kampanja 2022/23 v polnem teku. Ko se bo občinstvo vrnilo v dvorano, bo prijetno dišalo po novem in tudi po novih produkcijah: pet predstav za odrasle in ena za mlajšo publiko. Ob tem bo program sezone ponovno ponudil tri sklope gostujočih predstav osrednjih slovenskih gledališč.

Nova gledališka sezona v Trstu obsega 15 predstav, a tudi veliko 
izvenabonmajskih dramskih, literarnih, plesnih in glasbenih dogodkov.  Foto: SSG
Nova gledališka sezona v Trstu obsega 15 predstav, a tudi veliko izvenabonmajskih dramskih, literarnih, plesnih in glasbenih dogodkov.  Foto: SSG

O letošnjih produkcijah SSG je direktor Danijel Malalan napisal: “Vabim vas, da se tudi tokrat pridružite novim iskanjem in gledališkim popotovanjem, da se boste že od samega začetka počutili Kakor v nebesih, z glasbeno predstavo, ki jo bo režiral Samo Strelec, v koprodukciji s SNG Nova Gorica. Sledila bo monodrama, ki bo skozi ženske oči razkrila kaj več o življenju nemirneža, umetnika, sanjača, filozofa, režiserja Pasolinija, ob 100-letnici njegovega rojstva, kjer bo režijo in avtorstvo prevzel JakaAndrej Vojevec. Režiserka Anđelka Nikolić in dramaturginja Simona Hamer bosta obdelali in za oder priredili Bartolovo novelo Zadnje gibalo iz zbirke novel Al Araf. Bajke in povesti o Gorjancih po zbirki, v kateri je Janez Trdina zbral motive slovenske mitologije, pa bodo čudežna snov predstave, ki jo bo režirala Maruša Kink. Nenavadna, živopisna bitja, kot so čarovnice, vile, krivopete, velikani, volkodlaki, hranijo modrosti in skrivnosti življenja, ki jih bo občinstvo spoznalo skozi filter avtorske pripovedi. Predstava bo nastala v sodelovanju z zavodom Margareta Schwarzwald, Mestnim gledališčem Ptuj, Cankarjevim domom. Gledališče je čarovnija že samo po sebi. Režiserka Ivana Djilas bo to še dodatno kabarejsko-glasbeno okrepila z dramatizacijo novele Thomasa Manna Mario in Čarodej, ki jo je že odrsko obdelal italijanski dramaturg Mario Moretti.

SSG vedno poskrbi tudi za najmlajše, ko bo na podlagi zgodbe Hiša selivka-Rozamunda, ki jo je napisal tržaški pisatelj Marko Kravos, zaživela predstava za najmlajše v režiji Gregorja Geča, ob avtorjevi 80-letnici, v sodelovanju s Hangar - Teatro degli Sterpi ter v okviru družinskega abonmaja.

Nove produkcije SSG bodo izzvenele kot progresivna kritika enoumja, postavljanja zidov ter pregrad in se (spet) prepletale z različnimi izbirnimi sklopi, sestavljenimi iz žanrsko raznolikih predstav gostujočih gledališč in umetnikov, ki jih bodo označevale ne samo barve, ampak tudi simbolična, univerzalna gesla (mir, upanje, svoboda), brez strahu in predsodkov, z vedoželjnostjo, v razmišljujočem iskanju lepega in v dotiku z neskončnim.”


Najbolj brano