Čezmejni sodobni plesni presežki

13., 14. in 16. oktobra 2022 bodo v SNG Nova Gorica z dvema predstavama in z eksperimentalnim tekmovanjem gostili tretjo edicijo mednarodnega čezmejnega festivala sodobnega plesa Visavì.

 13. oktobra bo na festivalu premiera predstave Pasolini - Fuochi 
Segreti (Pasolini - skrivni ognji) Monice Casadei. Foto: Vincenzo Cerati
13. oktobra bo na festivalu premiera predstave Pasolini - Fuochi Segreti (Pasolini - skrivni ognji) Monice Casadei. Foto: Vincenzo Cerati

Goriški plesni festival Visavì je prvi mednarodni čezmejni festival sodobnega plesa v Gorici in Novi Gorici, ki ga društvo Artisti Associati prireja v sodelovanju z občinami Gorica, Krmin in Gradišče. Mednarodno partnerstvo vključuje SNG Nova Gorica in mrežo plesnih društev Pan Adria (Slovenija, Hrvaška, Italija). Festival, ki se s svojo tretjo edicijo začenja uveljavljati na nacionalni in mednarodni ravni, dodatno krepi čezmejno sodelovanje in spodbuja kroženje občinstva.

Od 12. do 16. oktobra 2022 se bodo v Gorici v Mestnem gledališču Giuseppe Verdi, v Kulturnem domu Gorica ter v Novi Gorici v SNG Nova Gorica zvrstile številne predstave sodobnega plesa. V SNG Nova Gorica bosta na sporedu dve italijanski predstavi. 13. oktobra bo premiera predstave Pasolini – Fuochi Segreti (Pasolini - skrivni ognji)Monice Casadei, s plesom oživljena Pasolinijeva misel, ki kroži okrog ženske-matere, stebra njegove pesniške in kinematografske produkcije, okrog svobode, poezije in Bachove glasbe, hkrati pa je v tej koreografiji tudi sonce rimskega podeželja, kjer se otroci igrajo, mladi v pisanih oblačilih pa sanjajo in se borijo za svoje pravice.

14. oktobra bo sledila mednarodna koprodukcija Heres: nel nome del figlio (Heres: v imenu sina) koreografa Ezia Schiavullia, ki se sprašuje o univerzalni in osebni temi, o dediščini, ki jo očetje pustijo svojim otrokom oziroma o odnosu oče-sin. Predstava hodi najprej po stopinjah grških mitov, nato pa udarno preide na pota sodobne družbe. Trije nastopajoči, dva bobnarja in plesalec se iščejo z očmi in se ocenjujejo. Oddaljujejo se od lastnega varnega prostora in se pritegnejo v nove svetove, dokler se končno ne združijo v trio v dinamičnem in hitrem komadu.

16. oktobra pa bo na sporedu Visavì experimental contest, ki je edinstven dogodek te vrste, odprt za katerokoli vrsto in tehniko plesa, pri katerem udeleženci improvizirajo in postavijo svoj ples v dialog s plesom drugih in z glasbo v živo. Dogodka se je skozi leta udeležilo več kot 120 mladih talentov iz vse Italije, pa tudi Slovenije, Francije, Nizozemske in Nemčije. Letošnji gost dogodka bo MN Dance Company iz Nove Gorice, ki bo pred premiero svoje nove uprizoritve Perpetuum mobile 17. novembra predstavil del koreografije Michala Rynie in Nastje Bremec Rynia.


Najbolj brano