Pozabili, da se deklic ne tepe?

Zalezovanje, šikaniranje, žvižganje, obsojanje zaradi teže, žaljivke, dodajanje droge GHB v pijačo, spolno nasilje, iznakaženje obraza in udov z nožem, več vbodov v srce … Vse to in še več dnevno doživljajo ženske v naši bližini. Njihov položaj v družbi ni na zavidljivi ravni, opozarjajo strokovnjaki in nevladne organizacije, ki se ukvarjajo z nasiljem nad ženskami.

Včasih so bile novice o hujših zločinih navadno prve novice dneva v italijanskih dnevnoinformativnih televizijskih oddajah, zadnje leta pa pogosto polnijo tudi naša poročila. Resda se po površini in številu prebivalcev ne moremo nikakor primerjati z našimi zahodnimi sosedi, ampak v teh mesecih ponovno vzbujajo neprijetne občutke načini, kako so se posamezniki - moški - znesli nad ženskami. Zdi se, da so že zdavnaj pozabili na tisto oguljeno frazo, ki so jo zagotovo ničkolikokrat slišali v vrtcu in šoli, da se deklic ne tepe.

Sistemske rešitve na področju nasilja se pri nas premikajo na bolje po polžje. Nanje vselej opozarjajo nevladne organizacije, na katerih sloni levji delež v boju proti nasilju.

Poskus umora v Mariboru v začetku meseca in femicid na Gorjanskem pred nekaj dnevi očitno kažeta na to, da znajo napadalci konfliktne situacije (zavrnitev, ljubosumje ...) reševati le z nasiljem. In to načrtovanim. Pa bo to morda postal nov način komunikacije ali kako? Nekoga bo simpatija zavrnila in bo proti njej že vihtel nož? Statistika generalne policijske uprave sicer ne izdaja, da bi v zadnjih letih naraščalo število kaznivih dejanj nasilja. V oči zbode le podatek, da so policisti lani obravnavali sedem umorov, kjer je bila žrtev ženska, letos pa prav toliko, pa je do konca leta še več kot tri mesece. Lani sta bila dva poskusa umora ženske, letos že štirje.

Da nam večkrat zmanjka pravih načinov komunikacije na vseh ravneh in v različnih okoljih, ni iz trte izvito. Patriarhalna miselnost je že skorajda povozila pridobljene pravice žensk. Moškim gre v nos, ko so njihove ženske kolegice uspešn(ejš)e, ko obujejo rdeče salonarje, pa je ogenj v strehi. Če želimo zmanjšati ta trdovraten fenomen nasilja v naši družbi, bo treba zagotovo še kaj postoriti. In se naučiti, kakšni so (ne)zdravi odnosi, ter postati spoštljivi do mnenja drugih.

Sistemske rešitve na področju nasilja se pri nas premikajo na bolje po polžje. Nanje vselej opozarjajo nevladne organizacije, na katerih sloni levji delež v boju proti nasilju. Ne morejo in ne smejo pa nadomestiti dela centrov za socialno delo, policije, tožilstva in sodišč, ki so pristojni za zaščito ali pregon kaznivih dejanj. Brez prijave pa nasilnež pridobiva moč ...


Preberite še


Najbolj brano