NoAir že navdušili z novo ploščo Square

“To je tako lepo, poglej, kje smo, tako smo napredovali, poglej, kako daleč smo prišli,” v kleni angleščini prepevajo NoAir v skladbi Half-Past Life, uvodni na novi, svoji tretji plošči Square.

NoAir so v Centru mladih Koper predstavili svoj nov album 
Square. Foto: Maja Pertič Gombač
NoAir so v Centru mladih Koper predstavili svoj nov album Square. Foto: Maja Pertič Gombač

KOPER > V soboto so jo predstavili v Centru mladih Koper (CMK), pred občinstvom brezpogojnih vernikov južnoprimorske samooklicane alter-pop zasedbe.

Čeprav ima uvodni citat ironično izhodišče, kot odziv na vse zahtevnejši vsakdan v iskanju smisla, bi misel o tem, do kod je skupina priplezala v slabem desetletju, pravzaprav lahko odzvanjala tudi vzneseno. Ali pa vzhičeno, kot se je na skladbe odzivalo občinstvo.

Toplo je pozdravilo tudi nove, ki so jih pevec in kitarist Maks Bembič, basist Jaša Hedžet (tokrat tudi na sintih), bobnar Gregor Brajkovič in kitarist Jakob Sever, prav tako tudi na sintesizerjih, izstrelili že v prvem delu.

Sledil je še sprehod po vižah s prvih dveh plošč, med katerimi je bila tudi prva-prva Live in Hope, najbolj goreč odziv pa si je prislužila Colours z drugega albuma Superhuman. Z nove plošče sta se v poslušalstvo že dobro ukoreninili Love Indifferent in Rather, a posebej velja zaploskati prvima skladbama v slovenščini, ki nimata česa zavidati ostalim, rojenim v “globalščini”.

Skupina nadaljuje kontinuiteto melanholičnega pečata, visoko zasvajajočih melodij na tretjo žogo, ko preprosto ne gredo več iz ušes, in vsakokratnega zrcaljenja družbe, ki je postala še temačnejša. Dobrodošli nepričakovani glasbeni prehodi v skladbah pa vselej pričajo tudi o nepredvidljivem, o iskri upanja.

Kakor tudi naslovnica Žane Šuran, ki jo lahko razumemo kot skok v nepoznano. Če parafraziramo verz: čeprav bolí do kosti, srce igrá za nas. Že 26. oktobra v Kinu Šiška.


Najbolj brano