Moč simbola

Tudi moč simbola je lahko politična moč. Čeprav je vloga britanskega monarha predvsem ceremonialne narave, so dejanja preminule kraljice Elizabete II. nemalokrat imela politične učinke. In odmevala širom sveta. Leta 2003 je kraljica za volanom Land Roverja na Škotskem dočakala savdskega kralja Abdulaha - vladarja države, kjer je bilo ženskam prepovedano opravljati vozniški izpit. Zgolj naključje? Po britanskem izhodu iz Evropske unije je na otvoritev parlamentarnega leta 2017 v Westminster prišla odeta v barve evropske zastave. Zgolj naključje? Le štiri dni pred škotskim referendumom o neodvisnosti je med klepetom s svojimi privrženci po jutranji maši nedaleč od posesti Balmoral izjavila: “Upam, da bodo ljudje dobro premislili o svoji prihodnosti.” O tem so se na dolgo in široko razpisali britanski časniki, ne dolgo zatem je referendum padel. Zgolj naključje?

Elizabeta II. je vladala sedem desetletij, v tem času pa se zemeljska obla ni malo spremenila. Ko je kot komaj 25-letno dekle po smrti očeta kralja Jurija VI. zasedla prestol, so v kraljestvu še delili kupone za nakup osnovnih dobrin, kot sta hrana in sladkor. Natanko sedemdeset let kasneje so se Britanke in Britanci od nje poslovili z iphoni in mobilnimi fotoaparati. Kot monarhična osebnost je držala skupaj Združeno kraljestvo - kljub postopnemu krušenju imperija in izgubi prekomorskih ozemelj se je pod vladavino kraljice Elizabete II. obdržala Skupnost narodov. A se za zločine kolonializma nikoli zares ni opravičila. Žela je pohvale tako med monarhisti kot med republikanci, za mnoge Otočane pa je bila simbol stabilnosti v negotovih časih, zlasti v preteklih letih, ki sta jih zaznamovala epidemija in brexit.

“V politiko se uradno ni vtikala, a je s svojo držo, med vrsticami, spretno in diskretno, po angleško pravzaprav, izražala svoja prepričanja, a nas pri tem vselej pustila ugibati o svojih pravih namenih.”

Bila je vsaj toliko pomembna, če ne pomembnejša osebnost od Winstona Churchilla, ki je Združeno kraljestvo uspešno obranil pred nacističnimi silami. Čemu tolikšna priljubljenost kraljice? Za gotovo je pripomoglo, da je vladala brez škandalov. Življenje je posvetila kroni, ob tem pa nismo nikoli zares izvedeli, kdo je ženska pod kraljevim ogrinjalom. V politiko se uradno ni vtikala, a je s svojo držo, med vrsticami, spretno in diskretno, po angleško pravzaprav, izražala svoja prepričanja, a nas pri tem vselej pustila ugibati o svojih pravih namenih. Predvsem pa je bila simbol nekdanje britanske imperialne moči, ki se ji še vedno simbolično klanjajo v številnih državah po svetu, očitno tudi v Sloveniji. Ali bodo tudi v bodoče, ko bo umrl tuji monarh, pred predsedniško palačo v Ljubljani spustili zastavo na pol droga?


Preberite še


Najbolj brano