Plavali za okolje, mir, prijateljstvo in čiste vode

Ne veter ne valovi včeraj niso mogli ustaviti trojice, ki se je podala na plavanje od Pirana do Kopra. Ultramaratonski plavalec Martin Strel, direktor Okolja Piran Gašpar Gašpar Mišič in direktor Rižanskega vodovoda Koper Martin Pregelj so v skoraj petih urah uresničili zadani cilj ter v imenu čiste narave preplavali 13 kilometrov dolgo pot.

Dobrih pet ur je trajalo plavanje od piranske Punte do koprskega 
Ukmarjevega trga.  Foto: Tomaž Primožic/FPA
Dobrih pet ur je trajalo plavanje od piranske Punte do koprskega Ukmarjevega trga.  Foto: Tomaž Primožic/FPA

PIRAN, KOPER > Martin Strel se namreč pripravlja na začetek naravovarstvenega projekta World Swim, ob katerem namerava obkrožiti svet in spodbuditi ljudi, da bi se prebudili in prenehali onesnaževati naravo. Na plavalno pot se pripravlja že vrsto let, največja ovira je kot zmeraj denar, in vendar kaže, da bi lahko prihodnje leto postalo tisto odločilno. Na pot, ki naj bi trajala najmanj 365 dni, po vsej verjetnosti pa še kaj več, in med katero bi preplaval 110.000 kilometrov ter obiskal 130 držav, naj bi krenil prihodnje leto, in sicer iz Kopra.

Na svoji poti ne bo sam, saj ga bo spremljala ekipa, v kateri bo tudi Hakim El Khiar, koprski podjetnik in inovator. Zbiral bo vzorce voda, ki jih bo Strel preplaval, sodeloval z znanstveniki in ustvarjal sliko onesnaženosti naše Zemlje ter iskal in ponujal rešitve filtriranja mikrodelcev plastike. O včerajšnji sliki slovenskega morja pa pravi, da ni tako nedolžna, kot njena modrina kaže na prvi pogled. “Morje je resno onesnaženo z delci mikroplastike.”

Oba direktorja, tako Gašpar Gašpar Mišič kot Martin Pregelj, sta Strela spremljala vso pot in ob njem enakovredno plavala. Med izolsko Rudo in Žusterno je bilo najtežje, saj so se komajda premikali naprej. Pomagale so spodbudne besede s krova barke, ki jo je krmaril El Khiar, in ne nazadnje tudi trma . “Lahko bi plavali tudi do Ankarana,” je po petih urah plavanja lahkotno dodal Gašpar Gašpar Mišič.

V domala zadnjem trenutku se je dvojici priključil še tretji. Martin Pregelj je odločitev sprejel v petek in jo speljal zlahka. “Rekel sem si, da če že plavata dva Gašperja, naj bosta tudi dva Martina.” In sta bila.

Medtem ko so širili informacije o mikroplastiki, ki ni samo okoli nas, temveč tudi v nas samih, je na istrskih plažah potekala akcija Čista obala, ki ima mednarodne razsežnosti in pri kateri aktivno sodeluje tudi Slovenija. Cigaretni ogorki so glavni onesnaževalec naše obale, ugotavljajo tudi letos.


Najbolj brano