Stari roza kartonček se še ne poslavlja

Vlada namerava podaljšati zakonski rok za zamenjavo starih, papirnatih vozniških dovoljenj. Skrajni rok, do katerega si morajo imetniki rožnatih vozniških dovoljenj pridobiti vozniško dovoljenje na plastični kartici, bo prestavila za deset let, na 19. januar 2033.

Stara vozniška bodo po predlogu vlade lahko v uporabi še dobrih 
deset let.   Foto: Danijel Cek
Stara vozniška bodo po predlogu vlade lahko v uporabi še dobrih deset let.  Foto: Danijel Cek

LJUBLJANA > Slovenija se je zavezala, da bo vozniška dovoljenja, natisnjena na tridelnih rožnatih kartončkih, ukinila do 19. januarja prihodnje leto. Nekaj mesecev pred tem rokom je v obtoku še približno 310.000 takšnih vozniških dovoljenj, zato je grozilo, da bodo upravne enote okoli novega leta zasute z zahtevki voznikov za izdajo vozniškega dovoljenja na plastični kartici.

Da bi preprečilo kaos, ministrstvo za infrastrukturo predlaga podaljšanje roka za zamenjavo starega vozniškega dovoljenja za deset let. 19. januar 2033 je tudi skrajni datum, ki ga je za zamenjavo starih dokumentov določila evropska direktiva.

310.000

tridelnih roza vozniških dovoljenj je še vedno v obtoku pri nas

Vlada bo predlog za podaljšanje roka potrdila predvidoma jutri, nato pa bo DZ o zakonu odločal po skrajšanjem postopku.

Upravne enote so tridelna papirnata vozniška dovoljenja izdajale do leta 2009, njihova veljavnost je bila do voznikovega 80. leta starosti. Vozniško dovoljenje na plastični kartici pa velja deset let, ko voznik osebnega vozila dopolni 70 let, pa le pet let.


Najbolj brano