Z inšpektoratom za delo “ne bo več šale”

Inšpektorat za delo bo v četrtek, če se bo s tem strinjala vlada, dobil novo vodstvo. Spremenile se bodo tudi metode dela inšpektorjev. Minister za delo Luka Mesec napoveduje jasne prioritete: inšpektorji bodo opravljali nenapovedane globinske preglede, kršitelje zakonodaje pa jasno sankcionirali, tako da bodo ti vedeli, “da z inšpektoratom od zdaj naprej ni več šale”.

Luka Mesec Foto: STA
Luka Mesec Foto: STA

LJUBLJANA > Spremembe na inšpektorat za delo prihajajo po aferah Marinblu in Selea ter Avtostop, zaradi katerih je odstopil glavni inšpektor za delo Jadranko Grlić. Razkritja nedopustnega ravnanja s tujimi delavci so pokazala, da je bil dosedanji način dela inšpektorata neučinkovit.

Novi inšpektor bo dal “glavo na tnalo”

Ministrstvo za delo, pod čigar okrilje sodi inšpektorat, se je odločilo tako za reorganizacijo tega organa kot za vsebinsko prevetritev njegovega dela. Če se bo s tem v četrtek strinjala tudi vlada, bo vršilec dolžnosti glavnega inšpektorja postal Luka Lukić, nekdanji novinar in predsednik novinarskega sindikata, zdaj pa sodelavec Delavske svetovalnice. “Poleg tega, da je Luka Lukić opravljal delo novinarja, kjer se je ukvarjal s kršitvami delovnopravne zakonodaje, kar pomeni, da področje inšpektorata pozna, smo se zanj odločili zaradi vrline, ki javno mogoče ni vidna, in to je, da Luka Lukić nikoli ni bil človek, ki bi ga bilo strah dati glavo na tnalo,” je ob predstavitvi Lukića izpostavil minister Luka Mesec.

Luka Mesec

minister za delo

“Vodstvo inšpektorata mora ločiti zrnje od plev in ne sme delati pregledov v širino. Delo mora biti jasno usmerjeno in naslavljati najbolj problematična podjetja.”

Inšpektorat bo po ministrovih napovedih po novem imel troglavo vodstvo; glavni inšpektor bo dobil še dva namestnika, ki naj bi prišla iz vrst inšpektorata.

Nadzor najbolj težavnih podjetij

Za dosedanje neučinkovito delo inšpektorata na ministrstvu nikakor ne krivijo inšpektorjev, je včeraj poudaril minister. Razloge za neučinkovitost je treba iskati v metodah dela in načinih pristopa k stvari. Inšpektorjev je dobrih 50, pravnih subjektov, ki naj bi jih nadzorovali, pa več kot 200.000. “Vodstvo inšpektorata mora zato ločiti zrnje od plev in ne sme delati pregledov v širino. Delo mora biti jasno usmerjeno in naslavljati najbolj problematična podjetja,” je smer sprememb napovedal Mesec.

Lukić ne bo več sodeloval s štabom Prebiliča

Luka Lukić je pojasnil, da je kot samostojni podjetnik s PR-aktivnostmi sodeloval v štabu predsedniškega kandidata Vladimirja Prebiliča. Popoldanski s.p. je sedaj zamrznil, v Prebiličevem štabu so mu odvzeli dostop do komunikacijskih kanalov. Če bo postal glavni inšpektor, bo s.p. verjetno zaprl, pred tem mora izdati le še nekaj računov za v preteklosti opravljeno delo. Mesec je dodal, da Lukić ni član Levice ali katere koli druge politične stranke.

V prihodnje naj bi inšpektorat “izbiral najbolj problematična podjetja na trgu”, pri njih opravljal nenapovedane in globinske preglede ter kršitelje jasno sankcioniral, “da bodo vsi potencialni kršitelji delovnopravno zakonodaje dobili vtis, da z inšpektoratom od zdaj naprej ni več šale”. Kršitelji se v prihodnje ne bodo izognili niti očesu javnosti. “Ničesar ne bomo prejudicirali, ne bomo zganjali populizma. Bomo pa s problematičnimi primeri, kjer bodo inšpektorji izrekli sankcije na licu mesta, ustrezno seznanili tudi javnost,” je napovedal Mesec.

Na ministrstvu napovedujejo tudi kadrovsko okrepitev inšpektorata; v kadrovskem načrtu za leto 2023 naj bi se pogajali za 40 dodatnih zaposlitev. Ali so potrebne tudi spremembe pooblastil, bodo še ugotavljali, si pa Mesec želi inšpektorjem vrniti značke, da bodo tudi formalno na terenu uživali več avtoritete. Pogovori o tem še tečejo. Kjer bo smiselno, bodo vzpostavili sistem mešanih inšpekcij z inšpektorji finančne uprave in policijo.


Najbolj brano