Župan Zadković razrešil podžupana Roberta Fakina

Dva meseca pred lokalnimi volitvami je političnega miru tudi v piranski politiki dokončno konec. Župan Đenio Zadković je Roberta Fakina razrešil s položaja poklicnega podžupana. Očita mu nenačelnost in nekorektnost ter pravi, da v svoji ekipi takšnih ljudi ne potrebuje. Sodelovanje z njim je prekinil po občinski izredni seji, namenjeni predkupni pravici občine v obrtni coni v Luciji.

Đenio Zadković Foto: Tomaž Primožič/FPA
Đenio Zadković Foto: Tomaž Primožič/FPA

PIRAN > Robertu Fakinu bo pogodba z občino prenehala 31. oktobra, do takrat bo na dopustu. Pravi, da razrešitev doživlja kot županovo legitimno pravico. “Štiri leta sem bil z listo Naš kraj član nepodpisane županove koalicije. Skozi glasovanje v občinskem svetu smo spravili marsikaj, kar župan sam nikoli ne bi. Naše poslanstvo smo opravili,” je na kratko povedal Robert Fakin.

Poklicna podžupana ostajata Karlo Radovac in Manuela Rojec.

Kdo za piranskega župana?

Poleg Đenia Zadkovića in Roberta Fakina so za zdaj v igri za piranskega župana še Manuela Rojec, ki bo po naših informacijah kandidatka Gibanja Svoboda. Kandidaturo je pričakovati še od Gašparja Gašparja Mišiča, Roberta Krajnca, Zore Mužinić, Andreja Korenike in Denisa Fakina ter gotovo še koga.

Robert Fakin (foto: Alenka Penjak)

Županove neuradne koalicije ni več

Ob njegovi razrešitvi pa župan Đenio Zadković pravi tako: “Nekorektno je, da mi Robert Fakin očita enoumje, ko predlagam občinskemu svetu, naj glasuje za nakup zemljišča v obrtni coni v Luciji, saj bi s tem strateško zaokrožili našo lastnino. Nenačelno, na primer, je, da je dan pred sejo, na kolegiju župana, Fakin pritrdil nakupu v obrtni coni v Luciji, na seji pa glasoval ne le drugače, temveč mi še očital enoumje, občini pa konfuznost in kupovanje na zalogo. Robert Fakin je bil podžupan s funkcijo povezovalca koalicije. Razumem, da se je začela predvolilna kampanja, vendar takšnih manevrov ne odobravam,” je svojo odločitev pojasnil Đenio Zadković.

Vztraja, da je v ekipi potrebna lojalnost, Fakin pa da je ni izpričal, pač pa da “je deloval zahrbtno”. Na naše vprašanje, ali mu bo brez koalicije, četudi še tako krhke, uspelo izpeljati še kakšen projekt, Zadković odgovarja, da so o vseh letošnjih pomembnih projektih svetniki domala že odločali. Nastaja proračun za prihodnje leto, o katerem pa bo sedanja politična struktura verjetno glasovala samo v prvem branju.

Interes zasebnika in interes občine

Izredna seja občine Piran se je zgodila v sredo, na njej pa so svetniki odločali, ali bo občina kupila 2090 kvadratnih metrov veliko stavbno zemljišče v Luciji in zanj odštela 313.500 evrov.

Sosed tega zemljišča, družba Hartis in njen direktor Aleksander Vučko sta prav tako zainteresirana za nakup. Občinski svetniki so glasovali proti občinskemu nakupu v Luciji. Menili so, da bi občina Hartisu morala dovoliti nakup in tako ustvariti pogoje za čim večji razvoj lokalnega gospodarstva in podjetništva. Menili so, da bi z uveljavljanjem svoje predkupne pravice Hartisu skočila v zelje.

Stavba Hartisa v obrtni coni v Luciji - podjetje bi se rado širilo in potrebuje dodatne prostore za svojo dejavnost, ki jih vidi na sosednji parceli. Foto: Nataša Hlaj

Da je poslovni interes Hartisa močnejši od javnega interesa občine, je menila velika večina občinskih svetnikov. Ne glede na politično barvo, od SD in SDS do Našega kraja in GZOP, petih samostojnih svetnikov in predstavnikov italijanske narodne skupnosti. Glas za nakup je prispevala samo Manuela Rojec.

Ločitev od Našega kraja

Predvolilno obdobje se je nedvomno začelo. Robert Fakin je po razrešitvi sprejel trdno odločitev, da bo na lokalnih volitvah kandidiral za župana. Ne z listo Naš kraj, temveč s svojo Listo Roberta Fakina.

Govorice, da mu je Tomaž Gantar prepovedal uporabo imena Naš kraj, je glavni protikandidat Zadkovića na zadnjih lokalnih volitvah zanikal. “Nisem mu prepovedal uporabe imena, nisem pa navdušen nad tem, da to ime uporablja. Menim, da se kot član županove koalicije ni najbolje odrezal, lista ne more pokazati ničesar oprijemljivega, in če bo pod okriljem imena Naš kraj nastopil na volitvah, se bom oglasil. Sicer pa vse od zadnjih volitev nisva spregovorila besede, saj je šel svojo pot. To se mi ni zdelo primerno in sem odnose prekinil. Vse od takrat se v delo liste nisem vmešaval,” pojasnjuje Tomaž Gantar.

In ko ga ponovno vprašamo, ali bo na volitvah poskusil še enkrat, odgovori: “Zadnje volitve sem izgubil in očitno je, da to ni več zame.”


Najbolj brano