Juhej, trgatev je tu!

Letošnja trgatev se je zaradi hitrega dozorevanja in suše, ki je pestila veliko vinogradov, začela prej. Dež konec avgusta je vendarle omilil skepso in izboljšal stanje v nasadih, ki niso bili terminalno poškodovani zaradi dolgotrajne suše.

Trgatev se že dolga leta začenja v avgustu, čemur deloma botrujejo klimatske spremembe, deloma pa tudi tehnologija, sortni sestav in vinarjeva pričakovanja. Na Primorskem so tako prvi trgači običajno v vinogradih pri pridelovalcih penin, zelo hitro so na vrsti tudi zgodnejše sorte, zlasti pinoti, chardonnay in sauvignon, najkasneje trgajo Kraševci. Dinamiko letos narekuje tudi poletna suša, saj so nekateri hiteli pobrati, kar je še ostalo v poškodovanih vinogradih, v kakšnem pa so oskubljen pridelek razočarani prepustili škorcem.

Na vsak način pa je trgatev obetavnejša, kot je kazalo sredi avgusta. Dež je vendarle namočil zemljo, jagode so se napele in dozorevanje umirilo.

A ni zgolj vreme tisto, ki dela vinarjem skrbi. Marsikje je to divjad, tako srnjad kot divji prašiči, tudi jazbeci, pa škorci, ki v jatah že preletavajo naše kraje. V črni kroniki smo v minulih letih poročali tudi o nočnih plenilcih na dveh nogah.

Bolj kot kdaj koli je izpostavljeno tudi pomanjkanje trgačev. Majhni, hobi vinarji, nimajo problema, grozdje oberejo družina in prijatelji. Kjer je pridelka več, pa iščejo pomoč iz tujine. Trte obirajo tako Bolgari, Romuni, celo Vietnamci.

V Vinakopru, denimo, so zagato deloma rešili z obiralnimi stroji. Vsak nadomesti kar tri desetine ljudi. Za njihovo delovanje imajo prilagojenih veliko vinogradov, a brez trgačev, zlasti med brajdami, kjer raste grozdje za premijska vina, vendarle ne gre.


Najbolj brano