Koprčani v vrsto, da bi ujeli novo zdravnico

Ta teden so se pred stavbo zdravstvenega doma na Bonifiki vile vrste čakajočih. Občani, ki so zaradi odhoda dveh zdravnic iz ZD Koper sredi poletja ostali brez osebnega zdravnika, so se želeli vpisati pri novi zdravnici, ki edina še sprejema nove paciente. Večurno čakanje pa je marsikomu dvigovalo pritisk.

Občani v vrsti za vpis k novi osebni zdravnici v ZD Koper.
Občani v vrsti za vpis k novi osebni zdravnici v ZD Koper.  

KOPER > “V ponedeljek sem po pošti prejela obvestilo od zdravstvene zavarovalnice, da moja osebna zdravnica Maja Cenčič od konca julija ni več zaposlena v koprskem zdravstvenem domu in da se moram opredeliti za novega zdravnika. Ko sem poklicala na telefonsko številko ambulante, ki je bila zapisana na tem obvestilu, sem presenečena ugotovila, da imam vsega štiri dni časa, da se opredelim pri novi zdravnici Klari Suhadolnik na Bonifiki. Še dobro, da nisem šla na dopust, sicer bi ostala brez zdravnika,” se je hudovala gospa srednjih let, ki je v sredo že v drugo poizkusila srečo. “Včeraj sem prišla prepozno, ob 10.15 so mi rekli, naj pridem naslednji dan bolj zgodaj.”

“Zgolj štiri dni za tolikšno število ljudi, ki je ostalo brez osebnega zdravnika, je absolutno premalo. Jaz niti obvestila nisem dobila, ampak sem povsem po naključju izvedela, da od torka do petka med 8. in 11. uro na Bonifiki vpisujejo pri novi zdravnici. Upam, da bom danes sploh prišla na vrsto, glede na gnečo ...” je pripomnila gospa ob njej. “Ne razumem, zakaj moramo čakati tukaj, na dežju,” je bentil upokojenec: “Saj bi lahko tisti papir podpisali ob prvem obisku ambulante, tako kot smo to počeli do sedaj ...”

Štiri dni so imeli pacienti, da so se opredelili za novo zdravnico

Nejevolje je bilo med čakajočimi kar precej. “Znanka, ki dela v šolstvu, mi je potožila, da je morala vzeti dopust, če je želela priti v dopoldanskih urah sem. Lahko bi pomislili tudi na to, ne pa da tako na vrat na nos organizirajo tole opredeljevanje.” Takšnih in podobnih pripomb je bilo kar nekaj.

ZD: “Trije so odšli, našli smo rešitev”

Iz ZD Koper so odšli trije specialisti družinske medicine (ena upokojitev in dve odpovedi). “Na novo smo zaposlili tri specialiste družinske medicine, vrnila pa se je tudi kolegica, ki je bila na porodniškemu dopustu. Na žalost je še ena specialistka družinske medicine odsotna zaradi dolgotrajne bolniške po poškodbi,” pojasnjuje strokovna vodja ZD Koper dr. Ljubica Kolander Bizjak.

V vodstvu Zdravstvenega doma Koper so prepričani, da so naredili več, kot je bila njihova dolžnost. Pravijo, da bi se, ko so dobili dve odpovedi, lahko odločili, da vrnejo dva programa dela Mestni občini Koper, ki bi morala poskrbeti za nove zdravnike. “Ker pa nam je mar za ljudi - paciente, smo se odločili, da bomo poiskali nove zdravnike in bomo do njihovega prihoda poskrbeli za paciente, ki so ostali brez zdravnika. Z nečloveškim trudom smo nadomeščali odsotne kolegice in poskrbeli, da smo rešili vsaj glavnino problemov, za kar si zaslužijo naše zdravnice in zdravniki pohvalo,” je poudarila Ljubica Kolander Bizjak. Pojasnila je še, da so bili pacienti obveščeni o odsotnosti zdravnice, ko ji je uradno prenehalo delovno razmerje in ko so dobili novo zdravnico, ki je lahko začela opredeljevati.

Na vprašanje, kaj lahko pacienti storijo, če bodo prepozni in se ne bodo mogli opredeliti do novega zdravnika, nismo dobili odgovora.


Najbolj brano