Sončne vile: Igor Lah prodaja, Mišič kupuje

Odlična lokacija nad Portorožem s pogledom na morje in tam kar 12.000 kvadratnih metrov veliko stavbno zemljišče - nepremičninsko priložnost, ki jo ponuja podjetnik Igor Lah, bo izkoristil Gašpar Gašpar Mišič z družbeniki. Skušal bo uresničiti projekt 12 vil z bazeni, treh večstanovanjskih hiš s po osmimi stanovanji ter podzemno garažno hišo.

Z zeleno barvo je označeno zemljišče, ki ga prodaja Igor Lah in bo 
postalo last družbe Sončne vile, s katero je neposredno povezan 
Gašpar Gašpar Mišič.  Foto: Jaka Jeraša
Z zeleno barvo je označeno zemljišče, ki ga prodaja Igor Lah in bo postalo last družbe Sončne vile, s katero je neposredno povezan Gašpar Gašpar Mišič.  Foto: Jaka Jeraša

BELI KRIŽ > “Zakaj tega zemljišča ne bi kupil? To je odlična lokacija in verjamem, da nam bo uspelo zgraditi načrtovane stavbe,” Gašpar Gašpar Mišič, nepremičninar in tudi direktor Javnega podjetja Okolje Piran, nima pomislekov, ko ga vprašamo, zakaj od Igorja Laha kupuje zemljišče na Belem Križu.

“Z Igorjem Lahom se o projektu Sončne vile pogovarjamo zadnjih pet let. Nekaj časa je kazalo, da bomo projekt nadaljevali skupaj, a je padla odločitev, da bomo zemljišče kupili. Pogodba o nakupu je podpisana, kupnina še ni nakazana, kupec zemljišča pa je družba Sončne vile,” nam je še povedal Gašpar Gašpar Mišič.

6,5

milijona evrov bo Mišiča stalo zemljišče na Belem Križu

Gašpar Gašper Mišić (Foto: Bor Slana/STA)

Leta 2006 12,6 milijona, danes 6,5 milijona evrov

Družbo Sončne vile, ki je bila ustanovljena leta 2019, vodita Tatjana Celarc, Mišičeva partnerka, in Boris Cebek, družbenika pa sta še Lumar Inženiring, podjetje za inženiring in storitve, ter Gasspar naložbe, trgovanje z nepremičninami.

Za zemljišče bodo odšteli 5,350.000 evrov ter plačali še DDV, kar bo skupaj zneslo 6,5 milijona evrov. Kupili bodo območje, za katero je sprejet veljaven občinski podrobni prostorski načrt in tudi odlok o komunalnem opremljanju.

Igor Lah oziroma podjetje Cereef, nepremičninski in gradbeni projekti, v katerem je Lah predsednik nadzornikov, direktor pa Matjaž Martinčič, je že od leta 2006 lastnik 12.000 kvadratnih metrov velikega zemljišča. Kupilo ga je na javni dražbi piranske občine in zanj plačalo 12,6 milijona evrov. No, pravzaprav je zemljišče kupilo podjetje GPG Naložbe, ki pa je zemljišče naknadno preneslo pod okrilje skupine Ceeref.

Igor Lah (Foto:Zdravko Primožič/FPA)

Tožba z občino zaradi komunalnega prispevka

Gradnjo luksuznih vil s pogledom na morje je ovirala višina komunalnega prispevka, ki ga je odmerila piranska občina. Po petih letih tožarjenj na sodišču so vpleteni dosegli dogovor in družba Sončne vile bo plačala “samo” 1,570.000 evrov komunalnega prispevka in ne 3,39 milijona evrov, kot je občina najprej izračunala.

“Ko bomo plačali komunalni prispevek, bomo prosili za gradbeno dovoljenje in po naših načrtih bomo prihodnje leto začeli graditi,” dodaja Mišič. Spomnimo, da je bila gradnja Lahovih vil ocenjena na 25 milijonov evrov. Koliko bo za gradnjo odštel Mišič s svojimi družbeniki, je težko oceniti. Kot pravi, bo nepremičnine bodisi oddajal bodisi prodal.


Najbolj brano