Odpadki niso spolno nevtralna kategorija

Kako spolni stereotipi vplivajo na upravljanje z odpadki?

Ženske širom sveta v povprečju živijo bolj okolju prijazno življenje kot moški. V primerjavi z njimi smetijo manj, pogosteje reciklirajo in pustijo za seboj manjši ogljični odtis. Raziskave kažejo, da tako ženske kot moški okolju prijazno obnašanje dojemajo kot ženstveno. Posledično oba spola okolju prijazne proizvode in obnašanje označujeta kot ženstvene, kar je v nasprotju s spolnimi stereotipi, ki moškim narekujejo čim več moškosti. Za zaščito slednje se moški pogosteje odločajo za okolju neprijazna dejanja.

Tudi trženje proizvodov je skladno z zelenimi in spolnimi stereotipi; večina okolju prijaznih izdelkov se ponuja ženskam. Slednje so resda bolj aktivne potrošnice kot moški, a istočasno so še vedno v veliki meri zadolžene za gospodinjska opravila, med katere sodijo tudi pranje perila, čiščenje in upravljanje z odpadki. Z vidika trženja je morda smiselno po spolu usmerjeno oglaševanje, a s tem se tudi krepi razumevanje, da so skrbstvena opravila – tudi skrb za okolje – ženska naloga.

Če se vrnemo na raven gospodinjstva, so torej ženske najpogosteje zadolžene za upravljanje z vsem, kar je v očeh uporabnikov in uporabnic preživelo svoj prvotni namen in ni uporabno niti v druge namene. Toda navkljub znanju in izkušnjam, ki so jih ženske pridobile z vsakdanjim delom, pa so na lokalni ravni v večji meri moški tisti, ki sprejemajo odločitve glede upravljanja z odpadki, znotraj komunalne občinske infrastrukture. Raziskave kažejo, da so na globalni ravni moški pogosteje naklonjeni večjim centraliziranim zbirališčem odpadkov, ženske pa manjšim in gosteje dostopnim. V skrajnem primeru, če bi bila odločitev o izgradnji komunalne infrastrukture v celoti prepuščena moškim, smeti v najslabšem primeru ne bi niti prispele do odpada. Ženske namreč manj pogosto, še posebej v državah v razvoju, posedujejo osebna prevozna sredstva, za dostavo odpadkov, ponekod pa imajo omejeno tudi svobodo gibanja.

Opisane delitve so značilne tudi v občinah Prrenjas in Devoll v Albaniji, kjer Forum za enakopraven razvoj s podporo Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije izvaja projekt, namenjen odpravljanju temeljnih vzrokov diskriminacije žensk. Ženske v Prrenjasu so potrdile, da je snaženje doma in prostovoljno čiščenje ulic videno kot žensko delo. Ne glede na njihove pozive o večjem vključevanju moških v delo, ni videti velikih premikov v to smer. Toda, ko čiščenje skupnosti postane priznana in relevantna dejavnost, se iz prostovoljne spremeni v plačljivo, za njeno izvajanje pa se povečini zaposli moške. V Prrenjasu in Devollu so slednji v večini tako v lokalni samoupravi kot tudi v privatnih podjetjih za upravljanje z odpadki, vodstveni kadri pa so izključno moški.

Toda upravljanje z odpadki lahko predstavlja tudi priložnost za večjo ekonomsko samostojnost žensk. V Bilishitu, v občini Devoll, so ženske že vzpostavile mikro pobude, v katere so vključene dve ali tri posameznice, ki zbirajo stara oblačila, jih popravijo ali spremenijo njihovo namembnost, nato pa jih prodajo. Podobnih priložnosti je mnogo, na primer kvačkanje starih plastičnih vrečk v podstavke za kozarce ali sete za krožnike, izdelovanja torb in nahrbtnikov iz recikliranih materialov ali predelava odpadnega organskega materiala v pelete za kurjavo.

Ali spolni stereotipi tudi v Sloveniji vplivajo na upravljanje z odpadki? Letna poročila komunal širom države kažejo, da je v podjetjih zaposlenih med 17 in 30 odstotkov žensk. Nekatera podjetja niso izvedla po spolu ločene analize za strukturo zaposlenih, pri večini pa je to edini po spolu ločen podatek. Pri opravljanju gospodinjskih opravil so v celotni Evropski uniji velike neenakosti med spoloma; statistike za leto 2016 kažejo, da 91 % žensk z otroki, v primerjavi s 30 % moških z otroki, vsaj eno uro dnevno opravljajo gospodinjska dela, med katere sodi tudi upravljanje z odpadki. Isto leto je v Sloveniji vsak dan kuhalo in opravljalo gospodinjska opravila 81 % žensk in 27 % moških. Vse kaže, da tudi v Sloveniji upravljanje z odpadki ni spolno nevtralna kategorija.

Več o projektu v Albaniji in naših drugih projektih lahko najdete na spletni strani http://www.forumfer.org.

Naročnik oglasa je Forum za enakopraven razvoj


Najbolj brano