Po inšpekcijski prepovedi odbojkarska zgodba gre naprej

Tri leta so Ankarančani gledali, kako trava zarašča komaj urejena občinska igrišča za odbojko na mivki na Sv. Katarini. Prepovedi, ki jo je občini leta 2019 naložil gradbeni inšpektor, končno ni več. Odbojkarjem je uspelo še uloviti poletje, sezona pa bo trajala kot običajno - do konca septembra.

Odbojkarska sezona na Sv. Katarini bo trajala do konca septembra. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Odbojkarska sezona na Sv. Katarini bo trajala do konca septembra. Foto: Zdravko Primožič/FPA

SV. KATARINA > “Tri leta, kar je trajal postopek in so bila igrišča zaprta, so šla v prazno. Ministrstvo za okolje in prostor je letos končno izdalo odločbo, s katero je razveljavilo odločitev inšpektorja o nelegalni gradnji. Ugotovilo je, da imamo kulturnovarstveno soglasje, kulturnovarstvenih pogojev pa ne potrebujemo,” o dolgi blokadi nad uporabo odbojkarskih igrišč na Sv. Katarini pravi ankaranski župan Gregor Strmčnik.

Ankarančani so namreč morali dokazati, da odbojkarska igrišča ne posegajo v kulturno dediščino in niso umeščena na območje arheološkega najdišča Sv. Katarina, temveč na umetno nasipan teren, ki je bil še pred nekaj desetletji morje.

Arheološko najdišče obsega zaliv Sv. Katarina in zaliv Polje ter obalo jugovzhodno od samostana sv. Nikolaja, kjer so arheologi našli stavbne ostanke rimskodobne vile s pristaniščem, ostanki pristaniške infrastrukture pa so tudi v morju. Naravna vrednota na Sv. Katarini pa je park ob Vojašnici slovenskih pomorščakov in nič drugega.

S soglasjem Zavoda za varstvo kulturne dediščine

Občina Ankaran je kulturno varstveno soglasje piranske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije za ureditev odbojkarskih igrišč na območju Sv. Katarina pridobila 3. maja 2021. Očitno je, da je soglasje potrebovala in ga ob odprtju igrišč v letu 2019 ni imela oziroma je menila, da ga ne potrebuje, ker tri odbojkarska igrišča niso nastala na terenu, ki bi bil označen s posebnimi varstvenimi ukrepi.

“Pri tem je piranska enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije poleg varstvenega režima na Sv. Katarini upoštevala tudi dejansko stanje na terenu ter odločila, da je izveden poseg sprejemljiv in da kulturnovarstveni pogoji niso potrebni. Za izveden poseg je zavod izdal kulturnovarstveno soglasje,” v ankaranski občini dodatno pojasnjujejo zaplet, ki je Ankarančanom in ostalim obiskovalcem onemogočil uporabo igrišč.

Igrišča so bila predana v uporabo 13. julija letos, sočasno je sledil tudi občinski sklep o določitvi uporabnine za občasno uporabo igrišč za igranje odbojke na mivki na območju Športno rekreacijskega parka Sv. Katarina. Ob najemu enega od treh igrišč za odbojko na mivki dobijo uporabniki na voljo še pripadajoče garderobne in sanitarne prostore.

“Ker so bila igrišča za odbojko na mivki na Sv. Katarini nekaj časa zaprta, je veliko nekdanjih uporabnikov poiskalo nadomestne lokacije za igranje odbojke na mivki. Nekateri so se odločili tudi za najem terminov za vso sezono. Kljub temu po objavi informacije o ponovnem delovanju ankaranskih igrišč za mivko beležimo velik interes za uporabo igrišč. Igrišča so trenutno dobro zasedena, na voljo je še nekaj prostih terminov, ki pa se hitro polnijo,” pravi Anita Cek, občinska predstavnica za stike z javnostjo.

“Šport je domena celotne skupnosti”

V športnih krogih so odprtja igrišč prav tako veseli. Sebastjan Mikša, Ankarančan, učitelj športa na OŠ Antona Ukmarja v Kopru in obenem trener v Odbojkarskem klubu Ankaran-Hrvatini, poudarja, da si kot športni delavec še kako želi, da bi bila ankaranska športna infrastruktura urejena in zaupana v upravljanje strokovnjakom.

“Ko so bila odbojkarska igrišča na Sv. Katarini zaprta, smo se temu dejstvu prilagodili ter iskali rešitve. Našli smo jih, vendar ne v naši občini. Najpomembneje je, da bodo odbojkarska igrišča ostala odprta in se bo šport v občini še naprej razvijal. Med ankaranskimi prioritetami pa je zagotovo večnamenska športna dvorana. Upajmo, da jo bomo kmalu dočakali,” še pravi Sebastjan Mikša.


Najbolj brano